DHA kyselina: nejdůležitější živina pro náš mozek

DHA kyselina: nejdůležitější živina pro náš mozek

45

Omega-3 kyseliny jsou pro mnohé z nás malá věda. Můžeme je rozdělit podle toho, v čem nám prospívají. V tomto článku se dozvíte, co je to omega-3 DHA kyselina, a proč bychom se měli starat o to, abychom jí měli dostatek.

Stručně a jednoduše: co jsou to omega-3?

Omega-3 jsou mastné kyseliny, které jsou součástí tuků. Významně ovlivňují naše zdraví, ale lidský organismus si je nevyrábí, takže je důležité pamatovat na to, abychom měli jídelníček bohatý na omega-3. Omega-3 dále dělíme na kyseliny EPA a DHA. Protože každá je prospěšná jinde, povíme si o nich víc zajímavostí. Článek o EPA kyselině, která je výborná na srdce, si přečtěte zde.

DHA kyselina je hlavně pro mozek a nervovou soustavu

Abychom to vysvětlili: náš mozek tvoří kromě jiných složek i tuk. A v něm se právě koncentrují omega-3 kyseliny. Jsou součástí obalů nervových buněk, ale pojďme ještě dál – omega-3 se podílejí už na samotném vývinu mozku ve chvíli, kdy je nový život ještě v děloze. Mozek a nervová soustava jsou prakticky totéž. Díky milionům nervových buněk se předávají informace. Můžeme si je představit jako telefonní kabely, které posílají zprávy do mozku nebo z mozku. 

Říkáte si, že v tom případě je dobré, abychom měli co nejhustší síť těchto spojení? Máte pravdu! Aby se tahle spojení, která přenášejí nervové vzduchy, mohla vytvářet a fungovat, potřebují výživu. Tou výživou jsou právě omega-3, a zejména DHA kyselina, která se na něj specializuje. 

DHA kyselina: nejdůležitější živina pro náš mozek

Omega-3 podporují kognitivní funkce v každém věku

Náš mozek se nejrychleji vyvíjí v prvních letech života. Naučit se číst ve 40 letech by bylo mnohonásobně náročnější, než v 6 letech právě proto, že náš mozek vyvine největší aktivitu v dětství. U dětí se klade obrovský důraz na to, aby jedly hodně ryb, případně užívaly rybí tuk. Ten obsahuje omega-3 a děti tak získají DHA kyselinu v potřebném množství.

Pravdou ale je, že nová nervová spojení (ty telefonní kabely) se mohou vytvářet po celý život. Díky nim máme nekonečné možnosti něco se naučit, na cokoli se soustředit, nebo si to zapamatovat. Bez práce to však nepůjde – abychom si vytvořili nervová spojení, musíme mozek potrápit a dát mu podnět k aktivitě. Je výborné hodně číst, luštit sudoku, učit se cizí jazyky, ale i nové manuální činnosti. 

Jak tedy podpoříte svůj mozek? Dejte mu výživu a donuťte ho k práci!

 

Konec konců je to jednoduché: když svůj mozek zásobíte omega-3 kyselinami a nenecháte ho zlenivět, budete v perfektní duševní kondici po celý život! 

Odkud můžete omega-3 získat?

Jednoznačně z ryb a rybího tuku. Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy v rostlinných i živočišných tucích. Liší se ale koncentrace, a hlavně – omega-3 rostlinného původu se v těle hůře využijí. Z toho vyplývá, že hlavním zdrojem omega-3 vždy budou ryby (2-3 porce ryby týdně) a rybí tuk. Vynikající je rybí tuk v kapslích, který nemá nepříjemnou pachuť, pohodlně se užívá a zaručuje, že stále budete mít dostatek omega-3 pro svůj mozek. 
 

OmegaMarine Forte+

OmegaMarine Forte+ Black Friday 2023

Nejprodávanější doplněk stravy s omega-3 na českém trhu! Vyrobený z norských lososů s vysoce koncentrovaným rybím olejem ve špičkové kvalitě

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna