Nejlepší bramborový salát na světě!

Nejlepší bramborový salát na světě!

3 minuty čtení 2695

Všichni jsme zažili velmi těžký rok, takže jestli si něco budeme svorně přát, tak aby už byl za námi. Přesto v něm na nás čekají ještě nějaké hezké okamžiky. No, přiznejme si, že na Vánoce se těší především děti, zatímco my, dospělí, před sebou vidíme jen shon a stres. A právě proto jsme se rozhodli Vám trochu pomoct. S čím? Ne, dárky necháme opravdu na Vás. Ale vybrali jsme si pomoc maminkám v kuchyni, konkrétně se štědrovečerním bramborovým salátem, po kterém se u vás jenom zapráší.

Poklad

Jinak se to nedá ani nazvat. Ano, rodinné recepty jsou zaručeně ty nejlepší, i když má každý úplně jiný. Ono je to s našimi chuťovými pohárky trochu těžší. Nejde totiž o to, co na nich přistane, ale jakou máme v mozku chuťovou paměť. Právě proto se v každé rodině traduje, že maminka nebo babička dělala nebo snad ještě dělá nejlepší bramborový salát na světě! A je to pravda. Máme totiž rádi ty chutě, na které jsme zvyklí. A právě proto, že se naše chutě tolik liší a každý preferuje něco jiného, je zázrak, když se lidé u nějaké chutě shodnou, tím spíš, když se tak stane hned několikrát.

Vítěz

A právě to se povedlo mistru Martinu Pánkovi, který je dokonce šestinásobným mistrem republiky v přípravě bramborového salátu. Možná už jste se s tímto receptem setkali. My už ho i několikrát vyzkoušeli. Nabízíme tedy ověřený recept. Doma si téhle pochoutky naděláme vždy tolik, že ji jíme přes den jako cukroví. 


A jak na něj? Tady máte „tajemný“ recept na ten nejlepší bramborový salát na světě. Ano, na světě. Logicky. Nikde jinde ho přece nedělají. Ten rakouský je sice taky dobrý, ale není to ono. I když jsou mezi námi tací, kteří na něj nedají dopustit. Ale to je právě TO, že totiž každý z nás má rád něco jiného, a tak je to v pořádku. Ale pro milovníky české klasiky předáváme vítězný recept. Tak tedy tramtarará!

Co budete potřebovat?

 

  • 2 kg brambor, 
  • 4 mrkve, 
  • 1 žlutá, 
  • 1 červená a 1 bílá cibule, 
  • 3 šalotky, 
  • 2 lahůdkové cibulky, 
  • 5 sterilovaných okurek, 
  • 1 červená kapie, 
  • 4 slepičí vejce (Nejlepší budou ta domácí od babičky, nebo od vás. Pokud nemáte, nešetřete a vezměte v obchodě od slepic z volného výběhu. Rozdíl na chuti v salátu oceníte.), 
  • 8 křepelčích vajec, 
  • 3 stonky řapíkatého celeru, 
  • 2 jablka různých odrůd, 
  • 5 lžic zeleného hrášku, 
  • 4 lžíce majonézy, 
  • 4 lžíce tatarské omáčky, 
  • 2 lžíce plnotučné hořčice, (pokud máte rádi dijon, říkáme – přidejte jednu lžíci pro ostřejší šmak),
  • sůl, 
  • pepř, 
  • med. 
  • za sebe říkáme a vlastní zkušeností potvrzujeme, že „nesmí chybět“ kvalitní lák z okurek. Pokud ho milujete stejně jako my, přidejte dle chuti. 

Jak na to? 

Brambory uvaříme den předem cca dvě a půl hodiny v solném roztoku tzv. tenerifským způsobem (voda a sůl 4:1). Je nutné, aby byly bez známek poškození, nepopraskané. Vychladlé je oloupeme a nakrájíme na kostičky. 

Mrkev vaříme zvlášť v osolené vodě. Mrkev, všechny cibule a okurky nakrájíme na menší kostičky. Mražený zelený hrášek přidáme hned zpočátku, aby rozmrzl. Červenou kapii týden předem spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a ve větších kusech vložíme do okurkového láku natáhnout chuť. Křupavou ochucenou kapii pokrájíme na menší kostičky. Řapíkatý celer důkladně očistíme od tuhých vláken a nakrájíme na velmi jemné kousky.

Dvě různé odrůdy jablek oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla. Slepičí a křepelčí vejce uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme a překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na čtvrtinky a použijeme na dozdobení porcí. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně, promícháme. 

Dobrou chuť!

Až budete salát dělat, pamatujte, že tajemství je i v tom, že vše nakrájíte na malé kousky. Samozřejmě ne pidi, ať z toho nemáte bramborovou kaši. Ale malé kousky vám zaručí, že v ústech nebude žádná ingredience a tím ani chuť mít svou dominanci a vše splyne v dokonalou chuť.

Asi Vám nemusíme říkat, že nejlepší bramborový salát je ten uleželý. Takže jestli má být ozdobou na vašem štědrovečerním stole, začněte s vařením brambor už v úterý 22. prosince. 


Tak dobrou chuť a nezapomeňte se se svým salátem někomu pochlubit, ať šíříte svou radost z dobrého výtvoru. 

Přidat komentář

Sdílet
On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna
image/svg+xml ?