Švestky a jejich zdravotní účinky

Švestky a jejich zdravotní účinky

3 minuty čtení 2114

I přes jejich skvělou chuť málokdo považuje švestky za extra výjimečné. Na druhou stranu je však nutno říct, že zdravotní přínos švestek je nezpochybnitelný.

Švestky, léčivé ovoce pozdního léta

Lidstvo poznalo léčivé účinky švestek už před více než 2000 lety. První kultivovaný strom byl vypěstovaný v Damašku. Z tohoto města se jeho pěstování rozšířilo i do Evropy, kde jeho léčivé účinky využívali zejména Římané. Postupně se švestky staly součástí mnoha kuchyní a až dodnes patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Důvodem úspěchu není jen chuť švestek, tato peckovina v sobě totiž ukrývá i velkou řadu prospěšných a léčivých látek.

Zdroj vitamínů a minerálních látek

Švestku tvoří až z 85% voda, ale zbylých 15% však obsahuje velmi důležité látky, jako vitamíny, minerály, antioxidanty, pektiny, vlákninu či polysacharidy. Toto ovoce je obrovskou zásobárnou vitamínu E, který zpomaluje procesy stárnutí, snižuje krevní tlak a ochraňuje vitamíny rozpustné v tucích. Také obsahuje vysoký podíl vitamínu H, který léčí kožní záněty a podporuje růst vlasů. Dále najdeme v této plodině i provitamín A a vitamín C. Přestože podíl zmiňovaných vitamínů je poměrně vysoký, ve švestce se nachází mnohem více stopových prvků než vitamínů. Jde především o draslík (působí preventivně vůči chorobám srdce), fosfor (nezbytný pro správnou funkci nervového systému), vápník (buduje pevné kosti a zuby), hořčík (aktivuje více než 300 enzymů) a síru (léčí lupénku či artritidu).

Prospěšnost lidskému organismu

  • Snižuje riziko vzniku srdečního infarktu a mrtvice.
  • Podporuje krevní oběh a snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
  • Snižuje riziko vzniku aterosklerózy (ucpávání tepen).
  • Pozitivně ovlivňuje močový systém.
  • Předchází vzniku dny a revmatismu (díky skvělým detoxikačním účinkům).
  • Působí proti trávicím potížím - nadýmání či zácpě.
  • Usnadňuje hubnutí.

Švestky u nás doma

V České republice je dlouholetá tradice sbírání, skladování a konzervování tohoto ovoce. Díky vysokému obsahu cukru a pektinu se plody dobře zpracovávají a vydrží po mnoho měsíců, kvalitní povidla někdy i mnoho let. Každý rok naše babičky švestky sušily, nakládaly, a připravovaly z nich zavařeniny, které jsme ocenili zejména v zimních měsících. Dnes můžeme švestky i zmrazit pro pozdější použití, stále populární jsou i kompoty. Tyto plody najdou všestranné využití v našich domácnostech a jsou jak výborným lékem, tak i skvělou potravinou pro naše těla.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna