Zobrazit kategorie
Kouzlo Velikonoc: odhalte norské tradice a tajemství velikonočního zločinu

Kouzlo Velikonoc: odhalte norské tradice a tajemství velikonočního zločinu

3 minuty čtení 1180
Nina WichmanAutor: Nina Wichman

Březen je tu a na konci měsíce jsme připraveni slavit Velikonoce. Týden plný tradic, dobrého jídla, kvalitního času s rodinou a přáteli a pár dní každodenního stresu. Věděli jste, že během Velikonoc jen Norové snědí 26 milionů vajec za 5 velikonočních dnů? A víte, proč čte o Velikonocích každý Nor kriminálky a sleduje je v televizi? Přečtěte si více, abyste poznali všechna tajemství norských velikonočních tradic.

Základní prvky norské velikonoční eskapády: 6 věcí, které musíte mít pro radost z prázdnin.

S příchodem jara do Norska přichází i jedno z nejmilovanějších období v roce: Velikonoce. Díky jedinečné směsi prastarých zvyků a moderních slavností jsou norské velikonoční oslavy nasáklé tradicí a komunitním duchem. A většina Norů má velmi specifické zvyky pro tradiční, typické norské Velikonoce:

  1. Užívají si prázdniny na chatě na horách nebo u moře.
  2. Vydávají se na běžky na hory nebo na první výlet lodí, pokud jsou u pobřeží.
  3. Na Boží hod si dávají jehněčí maso s kořenovou zeleninou a omáčkou z červeného vína.
  4. Jedí tuny vajec k snídani a loví velikonočního zajíčka, který ukradl všechna čokoládová vajíčka a marcipán.
  5. Po večerech hrají karty nebo deskové hry.
  6. Čtou si tradiční velikonoční kriminálky a sledují spoustu děsivých zločinů v televizi.

Rozlouskněte kriminální případ Velikonoc: svérázná tradice Norů:

Zatímco většina světa hledá barevná vajíčka, Norové se noří do tajů kriminálních románů nebo dramatických seriálů v televizi. Jako by byly všude slyšet intriky a během Velikonoc se zdá, že každý má v té či oné podobě spojení se zločinem. Ale proč? Vtipná tradice za velikonočním zločinem začala již v roce 1924. Těsně před Velikonocemi vyšly velmi úspěšné noviny s titulkem: „Bergenská železnice byla dnes v noci vykradena“. Mnoho čtenářů to nepochopilo a mysleli si, že jde o skutečný příběh. Faktem bylo, že to byla jen reklama na novou krimi knihu. Dalo by se říci, kampaň s velkým úspěchem! Takže to byl začátek zločinecké tradice během Velikonoc a v následujících letech pokračovala tradice s mnoha dalšími kriminálními knihami a také speciálními Velikonočními zločiny v televizi. To je pro severské země zvláštní tradice a také typické norské „must have“.

Kulinářské tradice – zvláštní mix od čokolády po pečené jehněčí

Pokud jde o jídlo, máme také určité specifické zvyky. O Velikonocích jíme legrační kombinaci vajec, připravujeme klobásy na gril, pijeme žlutý nealko nápoj s názvem Solo, jíme spousty pomerančů a Kvikk Lunsj - křupavou čokoládu a samozřejmě - na Velikonoce jehněčí steak. Konkrétně vzato

- reálně spotřebujeme 26 milionů vajec, 400 tun čokolády Kvikk Lunsj, 20 milionů pomerančů a 23 milionů marcipánových figurek a v neposlední řadě 660 tun jehněčího masa!

Po lyžování a lovu velikonočního zajíčka

Další typickou tradicí je party po celodenním alpském lyžování nebo báječném dni na horách na běžkách. To znamená hudbu, oslavu a litry piva a pití. Pro ty, kteří chtějí, zúčastní se mezi přáteli a rodinou lovu

velikonočního zajíčka - to je oblíbenou činností pro děti. Lov se často provádí venku na zahradě – hledají se malá čokoládová vajíčka nebo jiné bonbóny, které do velikonočních vajíček vložíte. Velmi oblíbená aktivita pro děti všech věkových kategorií :)


Odpočítávám velikonoční prázdniny - jste připraveni?


Veselé Velikonoce všem,


Nina Wichman

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna