Šalvěj lékařská

Aromatická rostlina, která se hojně pěstuje i na našich zahrádkách, se pyšní hned několika příznivými účinky na lidské zdraví. Jako přírodní antioxidant chrání naše buňky před oxidativním stresem a volnými radikály, a podporuje imunitu.

Šalvěj lékařská

Na dýchací cesty a podporu imunity

Díky obsahu vitamínů E a A přispívá k přirozené obranyschopnosti těla, a je součástí léčby při nachlazení a dýchacích obtížích. V tomto případě je vynikající čaj, ale i inhalace pro uvolnění dýchacích cest.

Vitamín A podporuje dobré vidění

Šalvěj lékařská obsahuje vitamín A. Ten se podílí na normální stravu zraku, proto se můžete na šalvěj spolehnout i jako na bylinku pro vaše oči. Vitamín A je totiž účinný antioxidant.

Napomáhá k udržení stavu pokožku

Síla přírody se uplatní také při zevním použití šalvěje lékařské – má dezinfekční účinky, a hodí se pro obklady a oplachy ran, ale třeba i kloktání ústní dutiny při aftech nebo po návštěvě zubaře. Kromě toho funguje šalvěj velice dobře i proti pocení, a doporučuje se přidat do koupele nohou.

Šalvěj by však neměly užívat těhotné a kojící ženy. Dokáže totiž poměrně rychle zastavit laktaci, a to i při užití menšího množství.

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna