Zobrazit kategorie
Losos se vrátil do českých řek

Losos se vrátil do českých řek

2 minuty čtení 3527

Na konci dubna bylo do vybraných toků distribuováno celkem 40 tis. kusů plůdku lososa obecného. S projektem začal Severočeský územní svaz již v roce 1998. Nákup plůdku lososa od minulého roku financuje společnost Naturamed Pharmaceuticals.

Projekt Českého rybářského svazu s cílem navrácení lososa do Labe začal již v roce 1998 v rámci programu Lachs 2000, a to vysazením prvních 10 000 kusů plůdku lososa do řeky Kamenice. Od roku 1999 byl projekt finančně podporován programem Péče o krajinu a později z OP Životní prostředí MŽP. V posledních letech se ročně vysazuje 200 000 až 300 000 ks plůdku. Dospělí lososi pro umělý výtěr byli získáni v jižním Švédsku.

Jedním z největších problémů pro návrat této úžasné ryby jsou v současnosti překážky na vodních tocích, ať již jediný plavební stupeň na Labi u Hamburku s částečně neprůchozími rybími přechody, nebo stejně tak neprostupná říčka Kamenice, kde se ryby při návratu k reprodukci mohou dostat pouze k prvnímu jezu v Edmundově soutěsce.

Od roku 1998 bylo vysazeno do českých vod celkem 4 033 000 ks plůdků lososa. Letos vysadil NP České Švýcarsko půlroční lososy na Kamenici, což představuje vysazení více než 100 000 ks. NP také nepravidelně inkubuje plůdek lososa v inkubačních boxech přímo v řece. Na podzim roku 2002 došlo k návratu dospělých lososů z moře do toků v české části povodí Labe. Ryby se migrují jako smoltové ve velikosti asi 15 až 20 cm, ve věku 1–2 let a po dalších 1–2 letech se již mohou vracet jako dospělé ryby ve velikosti obvykle 70 až 100 cm a s hmotností 2 až 8 kg.

V letech 2003 až 2022 byli lososi pravidelně zaznamenáváni v migračním a reprodukčním období říjen– prosinec, ale počet ročně zaznamenaných dospělých lososů v Kamenici v posledních letech nepřesahuje 10 jedinců.

I proto, nebo snad právě proto se Naturamed Pharmaceuticals rozhodla tento projekt financovat dlouhodobě.

OmegaMarine PREMIUM

OmegaMarine PREMIUM Měsíční balení

Vysoce kvalitní doplněk stravy s omega-3. Základem je nejčerstvější olej SALfresh získávaný z lososů žijících v průzračných vodách norských fjordů, který je běžně v doplňcích jinak nedostupný. Nová receptura doplněná o vitamín D pro podporu imunitního systému.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna