Rybí tuk - podporuje imunitu a dětem pomůže s rozvojem mozku

Rybí tuk - podporuje imunitu a dětem pomůže s rozvojem mozku

2 minuty čtení 2475

Je to doslova superpotravina. Proč by vám neměl uniknout a co všechno dokáže? Přečtěte si tento článek!

Od kdy víme, že je rybí tuk zdravý? 

Historie užívání rybího oleje sahá až do konce šestnáctého století. Lidé v oblasti Anglie i Skandinávie si povšimli faktu, že ti, kdo žijí blízko u moře a přirozeně konzumují často rybí produkty, se těší lepšímu zdraví. 

Rybí tuk je jedl, a dokonce i mazal na kůži a vlasy. Pomáhal hojit rány nebo vyrážky. Nejspíš to bude pravda, jen už má dnes málokdo odvazu namazat se rybím olejem. 

Jako potravina i doplněk stravy zažil rybí tuk velkou změnu. Díky moderním technologií jsme se naučili zabránit rybímu odéru a pachuti. Zároveň ho umíme uchovat déle, aniž by ztratil své pozitivní účinky. Na co je dobrý rybí tuk? 

Zásobárna mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3 nenajdeme v každé potravině. Ty rostlinné (v olejích, oříškách, avokádu atd.) mají v lidském organismu nižší vstřebatelnost. Živočišné zdroje omega-3 zase neobsahují až tak velké množství. Až na výjimku, kterou je rybí tuk. Zde se koncentruje jak kyselina DHA, tak EPA. 

Omega-3 podporují vývoj a funkci srdce, zraku a mozku. Pro děti jsou hodně důležité již od útlého věku. Rybí olej je dobrou volbou! 

Věděli jste, že kvůli omega-3 bychom měli jíst 2-3x týdně ryby? Bohužel mají obyvatelé naší země jednu z nejnižší konzumací ryb v Evropě. Škoda! Pro děti, které se musí naučit hodně nových věcí během krátké doby, jsou omega-3 velkým pomocníkem.

Chytrý zdroj vitamínu D

Proč je rybí tuk tak výjimečný, co se obsahu vitamín D týče? Déčko je totiž rozpustné v tucích. To znamená, jeho účinky se nejlépe projeví za předpokladu, že přijmeme vitamín D s nějakým tukem. S rybím olejem tedy nešlápnete vedle. Výhodou je, že jde o přirozený zdroj vitamínu D i omega-3.

Vitamín D podporuje obranyschopnost organismu, pomáhá ukládat vápník do kostí a potřebný je nejen pro děti, ale i pro dospělé. Díky slunci ho bohužel nemáme dostatečné množství, myslete proto i na jiné zdroje.

OmegaMarine Rybičky

OmegaMarine Rybičky Měsíční balení

Omega-3 vyvinutá speciálně pro děti. Žvýkací rybičky mají příchuť Tutti Frutti a jsou přirozené slazené pomocí stévie. Jsou zcela bez rybího zápachu, a proto se hodí i pro ty, kterým vadí rybí chuť. Obsažené kyseliny EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce.

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna
image/svg+xml ?