Borůvky

O borůvce černé je známo, že vyniká svým pestrým složením a také že působí jako přírodní antioxidant.

Borůvky

Jelikož se jedná o chuťově velmi příjemnou potravinu, můžeme si s ní obohatit spoustu pokrmů. 

Co borůvka obsahuje?

  • antioxidanty, karotenoidy a bioflavonoidy
  • vitamin A
  • vitamin C
  • vitaminy B
  • malé množství tuků a ovocné cukry
  • hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom
  • kyselinu jablečnou a citronovou 
  • pektin a přírodní barviva 

Borůvka plod, ale i pochutiny z ní vyrobené se tradičně využívají k léčbě průjmů. Borůvka se doporučuje rovněž při horečkách. 

Borůvka list se jako odvar využívá rovněž při léčbě průjmů a snížení horečky, při léčbě zánětu močového měchýře nebo při žaludečních křečích. 

Borůvka na oči

Díky obsahu vitamínu A a antioxidantů je výtažek z borůvky často součástí produktů pro podporu zdraví očí. 
 

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna