Hořčík

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů v těle. Přispívá jak k normální funkci svalů, tak k normální činnosti nervového systému. Více než polovina hořčíku v našem těle se nachází v kostech a zubech, zbytek pak v buňkách.

Hořčík

Hořčík přispívá k normální funkci svalů

Každý pohyb, který provádíme, vyžaduje hořčík, protože tenhle minerál přispívá k normální funkci svalů a k normální funkci nervového systému. Obojí spolu úzce souvisí, protože bez nervů, které přenášení informaci, bychom nemohli udělat žádný pohyb. Hořčík nám pomůže udržet svaly v dobré kondici.

Hořčík pomáhá udržovat normální strukturu kostí

Minerály jsou hlavní stavební hmotou kostí a zubů. Naše kostra obsahuje asi 55-60 % hořčíku, který se nachází v těle. V případě nedostatku hořčíku může organismus čerpat hořčík právě z kostí, což je však nežádoucí. Je důležité přijímat dostatek hořčíku, protože pomáhá udržovat normální strukturu kostí a zubů. 

Mezi další důležité funkce hořčíku patří také:

  • pomáhá udržovat hladinu elektrolytů
  • podílí se na přeměně energie
  • přispívá k fungování nervového systému
  • přispívá k normální svalové funkci
  • podílí se na syntéze bílkovin

Odkud hořčík získat?

Hořčík se nachází v mnoha potravinách, zejména v obilných produktech a zelenině. Důležitým zdrojem je také zelená listová zelenina, ořechy, banány, luštěniny, tmavá čokoláda, káva a mléčné výrobky, brambory, maso, mořské plody a ryby. Nezapomeňte také na minerální vody – těch máme v České republice opravdu široký výběr, a jsou skvělé nejen pro doplnění minerálů – pomáhají udržovat pitný režim. Pokud sportujete, můžete pít také iontové nápoje bohaté na hořčík, a nebo jednoduše najít správný doplněk stravy.

 

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna