Omega-3

Tělo je závislé na přijímání omega-3 mastných kyselin z potravy – samo si je totiž nevyrábí. Hlavním zdrojem omega-3 jsou tučné mořské ryby - losos, sleď, ančovičky, sardinky a makrela.

Omega-3

Esenciální mastné kyseliny

Můžeme jít více do detailu, a tyto prospěšné kyseliny rozdělit. Nejspíš jste se už setkali s pojmem EPA, DHA a ALA kyselina. Každá z nich nám prospívá trochu jinak.

Omega-3:

  • přispívají k normální funkci srdce
  • pomáhají udržovat normální funkci mozku a zraku

Omega-3 mastné kyseliny rostlinného původu

Omega-3 z ořechů, rostlinných olejů a semínek mají v našem těle velmi malou vstřebatelnost. Musí nejprve přejít k jejich přeměně, a až poté je organismus dokáže částečně využít.

Oproti tomu omega-3 obsažené v rybách a mořských plodech mají v těle vysokou vstřebatelnost. Dokonce se přišlo na to, že omega-3 z větších dravých ryb jsou kvalitnější. Malí mořští živočichové se živí řasami, které také obsahují omega-3. Tyto malé živočichy dále konzumují větší ryby, a koncentrace omega-3 tak stoupá.

Ryb jíme velmi málo

Spotřeba rybího masa je v Čechách jedna z nejnižších v Evropě. Pro dosažení optimální hladiny omega-3 bychom měli jíst ryby 3-4x týdně.

Ideální cestou, jak doplnit nezbytné omega-3, je užívání rybího tuku. Jde o naprosto přírodní a tělu přirozený produkt, který navíc obsahuje vitamín D pro podporu imunity.

Omega-3 už od dětství

Neexistuje období, kdy bychom nepotřebovali esenciální mastné kyseliny. Zatímco v prenatálním vývoji a v dětství se podílejí na vývoji mozku a nervové soustavy, v dospělosti je potřebujeme kvůli srdci a cévám.

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna