Pískavice řecké seno

Tuhle bylinku si s obyčejným senem rozhodně nespletete. Název je poněkud zavádějící, koho by napadlo, že se jedná o luštěninu.

Pískavice řecké seno

Nejrozšířenější je na indickém subkontinentu, kde se používá jako jedna z mnoha surovin tamních pokrmů. To, co je na ní nejcennější není její všestranné použití v kuchyni, ale zejména blahodárné účinky na lidský organismus. Zajímá vás proč? 

Zlatavá semínka plná vlákniny a bílkovin

Plody, tedy semena pískavice řecké, jsou z více jak poloviny tvořeny sacharidy. O zbývající polovinu se dělí bílkoviny s vlákninou. Dalším skvělým benefitem jsou antioxidační účinky, které pozitivně působí na různé zánětlivé reakce, diabetes nebo třeba žaludeční vředy. Bonusem je, že mají skvělou chuť a jsou součástí kořenících směsí.

Superpotravina středověku

Na počet obsažených vitamínů a minerálů může být pískavice právem pyšná. V jedné rostlině se ukrývají cenné vitamíny jako A, C, K, B1, B2 a B3. Slušný seznam, co říkáte? A to není vše! Obsahuje také vápník, fosfor, železo, draslík, hořčík, selen a mangan. 
 

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna
image/svg+xml ?