Vápník

Minerál pro silné kosti a zuby. Vápník tvoří jejich stavební hmotu, ale v našem těle má ještě další důležité funkce.

Vápník

Většina lidí ví, že vápník pomáhá udržovat normální strukturu kostí. Vápník ale také hraje ústřední roli v každém pohybu, který provádíme, protože vstupuje do buněk a přispívá tak k normální funkci svalů.

Vápník pomáhá udržovat normální strukturu kostí

Vápník se ukládá v kostní hmotě. Pokud tělo potřebuje více vápníku, než přijme ve stravě, bude ho čerpat právě z kostí. To ale bohužel není moc dobré, protože kosti se tak stávají křehčí. 

Ukázalo se, že kostní hmota, která se buduje v dětství, je důležitá i v pozdějším životě. Vápník je nezbytný pro normální růst a vývoj kostry u dětí, proto je podstatné, aby v tomto období měly dostatek vápníku v jídelníčku.

Kolik vápníku máme v těle?

Vápník je minerál, kterého máme v těle asi 1kg.

Vápník má několik důležitých funkcí

Vápník je důležitý pro funkci enzymů. Kromě zachování normální struktury kostí a přispívání k normální funkci svalů má minerál také tyto účinky:

Vápník přispívá k:

  • normálnímu srážení krve
  • normální přeměně energie
  • normální neurotransmisi
  • podporuje funkci trávicích enzymů
  • hraje roli v procesu buněčného dělení a buněčné specializace
  • pomáhá udržovat normální stav zubů

Kostra se neustále obnovuje

Kostra se neustále mění a obnovuje. Během 7 let se u dospělého člověka obnoví úplně celá kostra. U rostoucích dětí je tento proces rychlejší. Kostra proto neustále potřebuje přísun vápníku, který pomáhá udržovat normální strukturu kostí a je jejich stavební hmotou.

Vápník ve stravě

Vápník se nachází v mléčných výrobcích, ale dalším velmi zajímavým zdrojem je rybí kostní moučka. Tady najdeme nesmírně kvalitní vápník z mořských zdrojů, který má v organismus perfektní vstřebatelnost.

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna