Vitamín A

Mezi hlavní účinky vitamínu A patří to, že pomáhá udržovat normální vidění, a také normální fungování imunitního systému.

Vitamín A

Vitamín A je rozpustný v tucích

Možná už jste slyšeli o vitamínech rozpustných v tucích, a vitamínech rozpustných ve vodě. Liší se v tom, za jakých podmínek se v organismu vstřebávají. Vitamín A je první objevený vitamin a patří do skupiny rozpustné v tucích. Jejich výhodou je, že se mohou ukládat v našem těle – oproti tomu vitamíny rozpustné ve vodě se pravidelně vylučují pryč, a neděláme si jejich zásoby.

Vitamin A se ukládá v našich orgánech, takže v případě nedostatku existuje rezervní zásoba pro potřeby fungování organismu.

Jak nám vitamín A prospívá?

Vitamín A má v těle řadu různých důležitých funkcí, které přispívají k:

  • k normálnímu stavu sliznic
  • udržení normálního stavu pokožky
  • udržení normální funkce zraku
  • fungování imunitního systému

Vitamín A a náš zrak a oči

Vitamín A pomáhá udržovat normální funkci zraku. Podílí se na množství pigmentu v oku, a podle toho oči reagují na světlo. To je důležité i při přechodu ze světla do tmy, nebo při nočním řízení. Rychlá adaptace očí na intenzitu světla se s věkem může zhoršovat.

Jak prospívá imunitě?

Kromě toho, že se podílí na funkci imunity celkově, je důležité zmínit slizniční imunitu. Stav sliznic v ústech, nose, ale i na jiných částech těla je hodně důležitý. Je to jakási vstupní brána do těla, která by měla být bariérou pro škodlivé látky či bakterie. Pokud je sliznice narušena, otevírají se tím pomyslné dveře do našeho organismu. Vitamín A se na normálním stavu sliznic podílí, a proto je důležité doplňovat ho o něco víc v období nemoci.

V jakých potravinách ho najdeme?

Vitamín A se nachází v živočišných i rostlinných zdrojích. Za ty hlavní platí ryby a rybí vnitřnosti, vajíčka a mléčné produkty. Jako zdroj vitamínu A jistě znáte i mrkev na oči. A právě její barva signalizuje, že tento vitamín obsahuje. Stejně tak je tomu u jiných žlutých a oranžových druhů ovoce a zeleniny. Jde totiž o karotenoidy – látky, které se v těle mění na vitamín A.

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna