Vitamín B

Vitamín B není pouze jeden – existuje celá skupina vitamínů B, přičemž každý z nich nám prospívá trochu jinak. Obvykle je v doplňcích stravy najdeme společně – navzájem se totiž doplňují a podporují ve svých účincích. Zmiňme se o některých z nich podrobněji:

Vitamín B

 

Vitamín B2 známe také pod názvem riboflavin. Ve své podstatě jde o oranžové či žluté přírodní barvivo s hned několika zdravotními benefity: jako antioxidant pomáhá chránit buňky našeho těla před oxidativním stresem, ale také přispívá k normální činnosti nervové soustavy.

Vitamín B3 má svůj další název, a to niacin. Je důležitý pro normální stav sliznic a pokožky, a proto se jeho nedostatek často projeví právě flíčky či vyrážkou jak na kůži, tak třeba v ústech. Získat ho můžeme nejlépe z vnitřností (jater), a tučných ryb. Právě pro pěknou pokožku, která dobře odolává vnějším vlivům, je vitamín B3 hodně důležitý. Vždyť kůže je ochranný obal našeho těla!

Vitamín B5, nebo také kyselina pantothenová, má tak trochu neobvyklý zdroj – kvasnice. Přestože to není oblíbená pochoutka mnoha lidí, kvůli vitamínu B5 bychom si ji měli dopřávat. Pomáhá totiž v těle syntetizovat vitamín D – základní stavební kámen naší imunity. Vitamín B5 nám dokazuje, že v našem těle vše se vším souvisí, a jednotlivé vitamíny spolupracují. Měli bychom pamatovat na dostatečný příjem celého spektra vitamínů!

Vitamín B6 přispívá k normální psychické činnosti, a k činnosti nervové soustavy. Hodí se nám v případě, že býváme často vyčerpaní a bez energie – vitamín B6 se totiž podílí na snížení míry únavy. Právě nedostatek vitamínů může často za to, že cítíme bez života.  I tento druh vitamínu B má svůj další vlastní název, a to pyridoxin.

Vitamín B12 má opravdu široké využití. Můžeme po něm sáhnout, pokud potřebujeme duševní vzpruhu. Vitamín B12 přispívá k normální psychické činnosti a ke snížení míry vyčerpání, ale kromě toho je velice důležitý i pro celkové zdraví. Přispívá k normální funkci imunitního systému a tvorbě červených krvinek.

 

Něco mají vitamíny skupiny B přece jen společné:

Společným znakem všech typů vitamínu B je podpora energetického metabolismu, ale souhrnně také prospívají pokožce, sliznicím a nervové soustavě. Jejich nedostatek se projeví právě ve zmíněných oblastech – sklon k vyrážkám a nezdravě vypadající pokožce, špatné kvalitě vlasů a nehtů, ale také faktem, že drobné oděrky či záděry se špatně a dlouho hojí.

Často o zmíněných vitamínech hovoříme jako o vitamínu B, a ani nevíme, že existuje v tolika podobách. V každém případě se na něj můžeme velmi dobře spolehnout, a měli bychom myslet na jeho pravidelný příjem.

Zdroje vitamínu B v přírodě

Bohaté jsou na něj celozrnné obiloviny a výrobky z nich, a proto je dobré používat při vaření nejrůznější druhy.

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna