Vitamín D

Podpora imunity a silné kosti a zuby – tak by se daly charakterizovat nejdůležitější účinky vitamínu D.

Vitamín D

Široké pole působnosti

Jistě víte, že stavební hmotou našich kostí jsou minerály, a převážně vápník. Vitamín D přispívá k normálnímu využití vápníku v těle, což je důležité při udržování normální struktury kostí a zdravých zubů. Spolupracují tak, že vitamín D pomáhá ukládat vápník do kostí, a ne do cévních stěn, kde by byl nežádoucí. Adekvátní příjem vitamínu D tedy přispívá k normální hladině vápníku v krvi. Podobně jako s vápníkem spolupracuje vitamín D v těle i s fosforem – dalším důležitým prvkem.

Nedostatek slunečního svitu

Když je tělo vystaveno slunečnímu záření, může si samo produkovat vitamín D v pokožce. Je ale nutné, aby byla odhalena co největší plocha kůže – jednoduše řečeno se musí opalovat celé tělo. Ale to bohužel děláme jen pár dní během léta. Od podzimu do jara není na opalování počasí, a navíc slunce svítí menší intenzitou, a také je více dní, kdy je zataženo. Odhalené ruce a obličej nestačí na vytvoření dostatečného množství vitamínu D.

Problém s vlastní tvorbou vitamínu D závisí také na barvě pleti – čím tmavší pokožka, tím je tvorba vitamínu menší. A roli hraje i věk – senioři nejsou schopni vytvářet tolik vitamínu D, jako mladší lidé.

Vitamín D je rozpustný v tucích

Proto velmi doporučujeme užívat ho společně s tukem, a co je ideálnější – přímo ve formě tuku. Tím máme na mysli rybí tuk, který je přirozeným zdrojem vitamínu D, ale také nezbytných mastných kyselin omega-3.

Existuje mnoho lidí, kteří mají nedostatek vitamínu D

Obecně se doporučuje, aby zejména starší lidé dostávali doplňky stravy s vitamínem D. Důvodem je, že produkce vitamínu u starších lidí se s věkem často zhoršuje i kvůli tomu, že netráví tolik času na slunci. Od října do dubna by však měli vitamín D doplňovat všichni kvůli posílení imunity. Uvádí se, že až 9 z 10 Čechů trpí jeho nedostatkem.

Vitamín D na imunitu

To je nejdůležitější informace – vitamín D s podílí na podpoře imunitního systému. Není náhodou, že nejvíc náchylní k nachlazení jsme v zimě, kdy máme nedostatek slunce. Tělo si nedělá dlouhodobé zásoby vitamínu D, a nelze spoléhat na to, že jsme ho během léta nachytali dost. Vitamín D bychom rozhodně měli doplňovat kvůli dobré obranyschopnosti, a kvalitě kostí a zubů.

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna