Vitamín E

Vitamín E je důležitým antioxidantem. Potřebujeme ho k udržení imunitního systému, ale také pro dobrý stav pokožky a vlasů. Setkat se můžete také s jeho dalším názvem tokoferol.

Vitamín E

Vitamin E je antioxidant, který pomáhá chránit buňky našeho těla před oxidačním stresem. Je to vitamín rozpustný v tucích, a do tukové tkáně se také ukládá. Oproti vitamínům rozpustným ve vodě se vitamín E z těla vylučuje pomaleji, přesto je důležitý jeho pravidelný příjem.

Ochraňuje buňky před oxidací

Vitamín E je důležitým antioxidantem, který pomáhá chránit naše buňky před oxidačním stresem. Je to vitamín rozpustný v tucích až po pravidelný příjem.

S vitamínem E se setkáváme poměrně běžně i ve složení mnoha přípravků – má totiž skvělou schopnost zabraňovat oxidaci a žluknutí u kosmetiky a potravinových výrobků. Je to výborný přírodní konzervant.

Prokázalo se, že kuřáci trpí nedostatkem vitamínu E více. Kouř je totiž jedna z věcí, před kterými vitamín E musí naše buňky chránit, proto se ho spotřebuje větší množství. V žádném případě si však nelze myslet, že nám kouření neškodí, pokud budeme mít dostatek tohoto vitamínu!

Vitamin E ve stravě

Stejně jako ostatní antioxidanty se vitamin E nachází v mnoha barevných druzích ovoce a zeleniny, jako jsou červené papriky, zelená listová zelenina či sušené meruňky. Dalšími bohatými zdroji vitaminu E jsou rostlinné oleje,avokádo, celozrnné výrobky, pšeničné klíčky a otruby, ořechy a semena.

V každém případě hraje roli pestrost, a častý příjem těchto potravin. Vitamín E se ničí tepelnou úpravou, proto myslete na to, že oleje by měly být zpracované za studena, pokud nám jde o hodnotný zdroj vitamínu E.

 

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna