Vitamín K

Vitamín K je rozpustný v tucích, a můžeme ho rozdělit na vitamín K1 a vitamín K2. Vitamin K2 je obzvláště důležitý pro ukládání vápníku do kostí, a může tak pomoci udržovat normální strukturu kostí.

Vitamín K

Dvě přírodní formy vitaminu K

Vitamin K je běžný název pro dva konkrétní typy:

  • Vitamin K1: se nachází v zelených rostlinách, jako je růžičková kapusta, brokolice, špenát, nebo hlávkový salát.
  • Vitamin K2: je tvořen bakteriemi ve střevě a nachází se v některých potravinách, jako jsou vnitřnosti a vejce. Natto - fermentované sójové boby - jsou obzvláště bohaté na vitamín K2.

Jak doplňovat vitamín K?

Pravidelná strava poskytuje tělu nejvíce vitamínu K1. Vitamín K2 se může tvořit ve střevech, ale to se děje v části střeva, kde se ho do těla vstřebává jen málo. 

Hladinu vitamínu K2 v těle je tedy dobré udržovat pomocí doplňků stravy. Příjem vitamínu K1 lze zvýšit konzumací zelené listové zeleniny, jako je růžičková kapusta, brokolice, špenát, hlávkový salát a zelí. 

Vitamín K přispívá k normální srážlivosti krve

Vitamín K má nejdůležitější funkci v játrech, kde se rychle vstřebává z krve a aktivuje bílkoviny, které přispívají k normální srážení krve.

Vitamín K pomáhá udržovat normální strukturu kostí

Kostní tkáň obsahuje proteiny, které jsou aktivovány právě vitamínem K. Tyto proteiny jsou důležité pro kostru tím, že ovlivňují mineralizaci kostní tkáně. Vitamín K2 aktivuje v kostře bílkovinu zvanou osteokalcin. 

Když je osteokalcin aktivován, váže vápník na kostní hmotu a zachovává tak její strukturu. Pro zachování struktury kostí je důležité dodat tělu kromě vápníku také vitamín K2.

 

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna