Omega-3 mastné kyseliny a kůže

Omega-3 mastné kyseliny a kůže

Kůže je největším lidským orgánem. Její anatomické a fyziologické vlastnosti umožňují co nejlépe vykonávat funkci rozhraní mezi vnitřním a zevním prostředím. U kožních onemocnění je tato schopnost do různé míry porušena.

Kůže se skládá ze tří hlavních vrstev: pokožky – epidermis, škáry – koria a podkožního vaziva.

Její hlavní funkce jsou:

Bariérová funkce – chrání tělo před škodlivými látkami, bakteriemi, před UV zářením. Kůže svoji samočisticí schopnost zabezpečuje formou kontinuální přirozené deskvamace rohové vrstvy buněk. 
Smyslová funkce – v kůži jsou uloženy receptory, které reagují na dotek, tlak, teplo či chlad.
Termoregulační funkce – udržování stálé teploty těla pomocí vazokonstrikce a vazodilatace cév. Kůže obsahuje potní žlázy, které produkují pot a tím se podílejí na termoregulaci těla. Kůže zabraňuje ztrátám tepla, když si ho tělo potřebuje udržet.
Sekreční funkce – tvorba keratinu, potu, mazu, pigmentu melaninu, vylučování odpadních látek z těla.
Imunologická funkce – kůže obsahuje buňky imunitního systému (T-lymfocyty, Langerhansovy buňky, makrofágy, mastocyty). 
Resorpční funkce – kůže funguje jako semipermeabilní membrána. Proto je přes kůži možné do těla vpravit látky rozpustné v tucích (např. léky v podobě mastí).
Skladovací funkce – v podkožním vazivu se skladuje tuk, který plní funkci izolační, a jsou v něm uskladněny vitamíny rozpustné v tucích (vit. A, D, E, K). Dále je kůže důležitým rezervoárem vody, která je vázána na kolagenní vlákna.

Péče o kůži pomáhá obnovit její přirozenou rovnováhu, udržuje celkové zdraví, chrání před vnějšími vlivy, před UV zářením. Doporučujeme vhodnou kosmetiku, režim pravidelného ošetřování kůže a ochranu před UV zářením doplnit zejména o dostatečnou hydrataci, stravu se správným zastoupením makronutrientů, dostatečným příjmem vitamínů, minerálů, stopových prvků a nenasycených mastných kyselin.

Nenasycené mastné kyseliny (PUFA – polyunsaturated fatty acids) jsou esenciální nutrienty, které najdeme v určitých potravinách. Esenciální znamená, že naše tělo si tyto látky nutné pro správný chod organismu nedokáže samo vytvořit, ale musí je přijmout v potravě. Mezi PUFA patří Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny. Důležité je však dodržet vhodný poměr příjmu Omega-3 k Omega-6 MK, který je 1 : 1–5. Ve stravě v moderním světě je spíš přebytek Omega-6 a nedostatek Omega-3 mastných kyselin. 

Hlavním zdrojem Omega-3 mastných kyselin jsou především tučné mořské ryby (sleď, sardinky, makrela, tuňák). Z rostlinných zdrojů jsou to chia semínka nebo sója. Doporučená denní dávka omega-3 je 500 mg (přibližně 2 tučné ryby za týden).

Vyvážený příjem pomáhá regulovat zánětlivou odpověď kůže, tvorbu kožního mazu, zlepšuje balancování hydratace kůže, dokáže zmírnit známky stárnutí kůže. 

V prvním systematickém shrnutí a meta-analýze, které zkoumají vztah mezi Omega-3 PUFA a nádory kůže, se jeví dostatečný příjem jako protektivní. Omega-3 PUFA snižují genotoxicitu, snižují obsah proinflamatorních a imunosupresivních prostaglandinů (PGE2). Existuje evidence, že dostatečná suplementace omega-3 PUFA snižuje výskyt nemelanomových kožních nádorů (sqamocelulární karcinom, bazocelulární karcinom), zejména u lidí s vyšším rizikem.

Avšak nejlepším doporučením pro prevenci kožních nádorů, je předcházet vzniku UV-poškození kůže vhodnou UV-protekcí – používat vysoký ochranný faktor SPF 30–50 +, klobouk, sluneční brýle.

MUDr. Zuzana Krajčovičová, kožní lékař

 

Zdroje:
Jiří ŠTORK et al. – Dermatovenerologie, GALÉN – KAROLINUM; ISBN Karolinum 978-80-246-1360-4

Nina BENÁKOVÁ et al. – Moderní farmakoterapie v dermatologii, MAXDORF JESSENIUS, ISBN 978-80-7345-653-5

Sophie E. NOEL et al. – Consumption of omega-3 fatty acids and the risk of skin cancers: A systematic review and meta-analysis, 21 November 2013, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.28630

Suzanne M. PILKINGTON et al. – Omega-3 polyunsaturated fatty acids: photoprotective macronutrients, 16 May 2011, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0625.2011.01294.x

Homer S. BLACK and Lesley E. RHODES – Potential Benefits of Omega-3 Fatty Acids in Non-Melanoma Skin Cancer, 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26861407/
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna