Cholesterol – jaká by měla být jeho hladina a který je ten hodný a který zlý?

Cholesterol – jaká by měla být jeho hladina a který je ten hodný a který zlý?

3 minuty čtení 6413

Bez cholesterolu se neobejdeme. Najdeme ho v kterékoli buňce našeho těla. Vzhledem k tomu, že si ho náš organismus umí vytvořit sám, a navíc ho konzumujeme v potravinách, se můžeme snadno dostat za jeho pomyslnou bezpečnou hranici.

K čemu nám slouží cholesterol?

Cholesterol je látka, která má tukovou povahu a pro život je velice významná. Zároveň jí ale nesmí být moc. Podílí se mimo jiné na:

  • tvorbě hormonů a syntéze vitamínu D,
  • je palivem pro mozek,
  • potřebujeme ho pro tvorbu žluči.

Hladinu cholesterolu běžně kontrolují lékaři na preventivní prohlídce. Je to hodně důležité – jen mírně zvýšený cholesterol lze celkem snadno řešit úpravou jídelníčku a životního stylu, vysoké hodnoty už vyžadují usilovnější boj. 

Cholesterol v krvi by měl dosahovat maximální hodnoty 5,0 mmol/l. Množství nad 6,2 mmol/l už je skutečně varovným signálem. 

Cholesterol není jenom špatný

Zřejmě jste už někdy slyšeli pojmy hodný a zlý cholesterol. Pomáhají laikům lépe se orientovat. 

Tzv. hodný cholesterol se skrývá pod zkratkou HDL – high density lipoprotein. Tento typ pomáhá přenášet přebytečný cholesterol do jater, kde se zneškodní. Tzv. špatný cholesterol neboli LDL – low density naopak transportuje cholesterol z krve do tkání. Tam ho ale nechceme, protože se může usadit např. v cévní stěně, což představuje jeden z nejčastějších zdravotních problémů dnešní doby. 

Na tyto typy cholesterolu má obrovský vliv to, co jíme. Zlý cholesterol si zvyšujeme úměrně s tím, kolik živočišných tuků, smažených jídel a kalorických pochoutek si dopřáváme. Naopak hodný cholesterol se přátelí třeba s rybím tukem. 

Proto bychom měli tuky v jídelníčku omezit obecně. Není to otázka štíhlé linie, nýbrž zdravého srdce a cév. Přirozeně není možné ani vhodné obejít se bez tuku úplně. Máslo a sádlo však vyměňte za rostlinné oleje a šetřete s nimi. Fajn je dát přednost polotučným produktům před těmi plnotučnými. A pozor si dejte také na skryté tuky. Nejčastěji na nás číhají ve sladkostech, zmrzlinách a zákuscích. 

Jak na vysoký cholesterol?

Rozhodně ve spolupráci s lékařem. Tím nejzákladnějším je změna životního stylu, která začíná jídelníčkem a končí pohybem. Na hladinu cholesterolu má neblahý vliv kouření a alkohol. Velkým problémem je rovněž stres

Věděli jste, že se stres na lidském zdraví podepisuje stejně negativně jako návykové látky?

Pro zdravou hladinu cholesterolu se doporučuje věnovat se denně alespoň půl hodiny svižnému pohybu. Může to být chůze, běh, plavání i jízda na kole. Pohyb pomáhá shodit nadbytečná kila, která jsou rizikovým faktorem cholesterolu v krvi. 

Znáte své hodnoty cholesterolu? A daří se vám udržet je v normě? Podělte se o své tipy, jak žít zdravěji, v komentářích!

CholestControl

CholestControl Měsíční balení

Moderní doplněk stravy vyrobený dle norské receptury. Jeho ingredience byly pečlivě vybrány, aby podporovaly stabilní hladinu cholesterolu v krvi. S cholesterolem má totiž podle průzkumů problém 7 z 10 Čechů. Je prospěšný pro zdravou funkci srdce a cirkulaci krve.

Vaše komentáře

Věra Soukupová

Ano, jsem pro zdravý životní styl a zdravou výživu, rozhodně nedoporučuji statiny, já a několik mých známých po nich mělo obrovské problémy.

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna