Omega-6 si nepleťte s omega-3

Omega-6 si nepleťte s omega-3

3 minuty čtení 1116
Autor: Lenka Zajíčková

Nenasycených mastných kyselin máme hned několik. Těmi nejznámějšími jsou omega-3. Všimli jste si už ale někdy na obalu doplňků stravy, že často obsahují také omega-6?

Co jsou omega-6 mastné kyseliny?

Omega-6 mastné kyseliny patří do skupiny mastných kyselin a jsou pro lidské tělo esenciální. To znamená, že je musíme přijímat potravou, protože si je samo neumí vytvořit. Jsou obsažené například v rostlinných olejích, ořeších a semínkách. Prakticky to samé lze říci o omega-3. Přesto je mezi nimi rozdíl, a to hlavně v tom, že zatímco omega-3 máme obvykle nedostatek, v případě omega-6 to může být i nadbytek. 

Ze všeho nejdůležitější je správný poměr omega-3 a omega-6 ve stravě

Problém nastává, když je příjem omega-6 příliš vysoký a příjem omega-3 naopak příliš nízký. Vysoký poměr omega-6 ku omega-3 může narušit rovnováhu v těle a podílet se na vzniku obtíží. V moderní stravě tento nepoměr často vzniká, protože omega-6 jsou běžně v rostlinných olejích a zpracovaných potravinách. Balené sladké pečivo, smažená jídla, nejrůznější plněné oplatky, sušenky, zmrzliny, ale i polotovary a hotovky – to vše je plné rostlinných olejů ve zbytečně vysokém množství.

Sníst během dne nadbytek tuků je velmi snadné – kobliha k snídani, sušenka ke svačině, v poledne meníčko a na večer třeba smažená vajíčka. Množství přijatých tuků bychom si obecně měli hlídat všichni.

Kolik omega je tedy ideální?

Optimální poměr omega-6 ku omega-3 by se měl pohybovat okolo 4:1 až 5:1. V běžné stravě západního typu bývá tento poměr 15:1 i vyšší, což není ideální. Vyvážený poměr podporuje normální činnost srdce a cév, zdravý metabolismus tuků i buněčné procesy.

Zdroje omega-6

Jako u všeho platí, že na zdroji záleží. Existují vhodné, i méně vhodné potraviny. 

Dobré zdroje: za studena lisované panenské oleje, sezamový olej, dýňová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy.

Méně vhodné zdroje: rafinované rostlinné oleje (sójový, kukuřičný), průmyslově zpracované potraviny a smažené pokrmy.

Zdroje omega-3

U omega-3 nejčastěji bojujeme s tím, že jíme málo ryb. V jiných potravinách totiž nenajdeme omega-3 v tak hojné míře a jednoduše řečeno bychom je museli jíst ve velkém, abychom dosáhli množství omega-3, které nám dá třeba porce lososa.

Dobré zdroje: tučné mořské ryby (losos, makrela, sleď, sardinky), lněná semínka a lněný olej, chia semínka, vlašské ořechy, řepkový olej lisovaný za studena – zde však pozor, neboť živočišné zdroje omega-3 jsou pro organismus snadněji vstřebatelné, než ty rostlinné.

Méně vhodné zdroje: potraviny s příliš nízkým obsahem omega-3, například většina běžných rafinovaných rostlinných olejů a tuků, nadměrně zpracované výrobky s malým podílem kvalitních tuků.


Omega-6 jsou pro tělo důležité, ale je třeba myslet na rovnováhu s omega-3. Dostatečný příjem obou typů mastných kyselin a udržení správného poměru podporují zdraví srdce, cév i správné fungování metabolismu. Vyvážená, pestrá strava je tím nejlepším řešením pro dlouhodobé zdraví.


OmegaMarine PREMIUM

OmegaMarine PREMIUM Měsíční balení

Vysoce kvalitní doplněk stravy s omega-3. Základem je nejčerstvější olej SALfresh získávaný z lososů žijících v průzračných vodách norských fjordů, který je běžně v doplňcích jinak nedostupný. Nová receptura doplněná o vitamín D pro podporu imunitního systému.

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna