Kolagen

Tělu vlastní látka, která je důležitá nejen pro pohybový aparát, ale i krásnou a svěží pleť.

Kolagen

Kolagen v pohybovém aparátu

Kolagen je důležitý stavební prvek v chrupavkách, vazech a šlachách. To všechno jsou součásti kloubního systému. Kolagen vlastně tvoří asi třetinu našeho těla – je totiž součástí mnoha tkání. Mezi nejznámější formy patří kolagen I. typu (ten se vyskytuje v pokožce), a kolagen II. typu, který je součástí chrupavek a šlach.

Chrupavky jako ochranné polštářky

Chrupavka je jakási placička, nebo chcete-li polštářek, který funguje jako nárazník. Je pružná a odolná a poskytuje účinné tlumení nárazů při pohybu. Když běžíme, chrupavky pomáhají zmírnit sílu nárazu třeba v koleni. Čím vyživenější chrupavka je, tím je silnější a funguje lépe. A právě kolagen je tu nejdůležitější. Čím víc je náš pohybový aparát zatížen pohybem nebo věkem, tím víc kolagenu bychom mu měli dodat. 


Gumoví medvídci ani vepřové koleno nám ale moc kolagenu nedají. Obecně se mnohem více zužitkuje kolagen z rybích zdrojů, ovšem vždy je v případě kolagenu spolehlivější sáhnout po kvalitním doplňku stravy, než po potravině. 


Pro svěží a vypnutou pokožku

Kolagen je také přirozenou součástí kůže. Jeho množství s postupem věku ale klesá, a to vidíme na vlastní oči. Kůže začne být povislá, ztrácí strukturu, a objevují se nerovnosti. Kromě toho ztrácí i své ochranné funkce, a po mnoha letech v takovém stavu ji nazýváme pojmem papírová kůže.

Proto je kolagen součástí mnoha kosmetických přípravků proti stárnutí kůže. Mnohem efektivnější je ale dodávat ho pleti zevnitř – užíváním kolagenu v podobě doplňků stravy. 

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna
image/svg+xml ?