Co je DPA a proč je dobře, že je obsažena v lososovém oleji?

Co je DPA a proč je dobře, že je obsažena v lososovém oleji?

DPA (kyselina dokosapentanová) je jednou z klíčových omega-3 nenasycených mastných kyselin, které se vyskytují v rybím oleji. Až donedávna se o ní mnoho nevědělo a všechny pozitivní léčivé účinky byly připisovány především třem dalším omega-3 nenasyceným MK – kyselině alfa-linolenové (ALA), která pochází z veganských zdrojů chia semínka, lněná semínka a konopí, kyselině eikosapentanové (EPA) a kyselině dokosahexanové (DHA) obsažených především v rybím oleji z lososa. Dnes se zdá, že za řadou pozitivních účinků rybího oleje na lidský organismus je odpovědná právě DPA.

Většina výživových doplňků rovněž obsahuje DPA v nižším množství než EPA a DHA. Vydatnějším zdrojem DPA tak může být konzumace celých ryb, především lososa nebo tuňáka. Jak ukázaly testy v USA, stogramová konzerva lososa a tuňáka může obsahovat až 80 mg DPA.    

Struktura čtyř zásadních omega-3 nenasycených mastných kyselin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/instance/3278271/bin/nut14200614Sfig1.jpg

Zdroj: wikipedia.org

DPA se v lidském těle metabolizuje rychleji než EPA nebo DHA a také se lépe a rychleji vstřebává. Neobsahuje rtuť ani žádné další toxiny. Rybí olej s jejím obsahem proto patří k nejčistším a nejkvalitnějším vůbec. DPA je v našem organismu obsažena především v červených krvinkách a je jí tam více než EPA i DHA, což vysvětluje pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Jedna dánská studie prokázala, že doplňky s obsahem DPA dokáží významně rychleji zvýšit hladiny omega-3 nenasycených MK než ty, které obsahují pouze EPA a DHA.

V minulosti byla většina pozitivních vlivů na naše zdraví připisována omega-3 MK EPA a DHA. Dnes se však ukazuje, že jsou to právě účinky DPA. Patří mezi ně především významný protizánětlivý účinek (DPA udržuje správný poměr mezi omega-6 a omega-3 MK), zlepšení paměti ve vyšším věku (DPA zlepšuje funkci buněčných membán v CNS), řada studií prokázala antikancerogenní působení DPA, ulevuje od bolesti kloubů a šlach (protizánětlivý účinek), zlepšuje mentální zdraví (omezuje výskyt depresí a úzkosti), svým antioxidačním účinkem zpomaluje proces stárnutí buněk a v neposlední řadě má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a hladinu cholesterolu a triacylglycerolu. 

Řada studií prokázala, že k udržení optimálního účinku na lidské zdraví je potřeba pro dospělého člověka alespoň 150 mg DPA denně, ideálně pak 300 mg. 

 

doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D, MHA

KARIM 2. LF UK a FN Motol, Praha

 

DOPLNĚNÍ

Losos je český název několika druhů lososovitých ryb, ke kterým bývá řazen také pstruh. Na pultech našich obchodů se nejčastěji objevuje losos obecný, losos keta a losos nerka. Losos obecný  (atlantský) je dravá ryba, která žije většinu života v moři. Dospělí jedinci během svého života migrují hluboko proti proudu svých rodných řek, aby zde vyvedli mladé. Přesto, že většinu svého života tráví ve slané vodě, je schopný dlouhodobě žít ve vodě sladké, aniž by jí to výrazněji poškodilo.  Jeho teritoriem je především oblast Atlantského oceánu, vyhledává chladnější vody o teplotě od 2 do 9 °C a hloubce do 210 metrů.  Z Atlantiku migruje do oblastí po celé Evropě včetně Severní Ameriky. Losos obecný se živí ve sladké vodě larvami hmyzu, korýši a drobnými rybkami, v moři loví výhradně menší ryby, jako jsou například sledi. Tato strava mu umožní velmi rychle přibývat na hmotnosti, a to až rychlostí 1 kg/měsíc. To je možné díky hromadění vysokého množství tuku, který barví jeho svalovinu do typické oranžovočervené barvy. Kromě vysokého obsahu nenasycených mastných kyselin je jeho maso bohaté také na velmi důležité minerály (sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek, selén, jód, chlor a mangan) a vitamíny C, D, E, B6, B12, karoteny, thiamin, riboflavin a niacin. Losos nerka také patří k lososovitý rybám, který žije v severní části Tichého oceánu a ve sladkých vodách jeho úmoří. Na rozdíl od ostatních tichomořských lososů, se živí převážně planktonem. Tato potrava způsobuje charakteristické zabarvení jeho masa a způsobuje také významně nižší obsah tuku v jejich těle než má losos obecný. Losos keta neboli chum obývá největší oblasti Atlantiku a žije především v jeho pobřežních vodách. Stejně jako losos nerka se živí především planktonem, výjimečně menšími rybami, a proto také obsahuje významně méně tuku než losos obecný.

Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA

Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA

Profil zdravotníka
Zpět do odborné sekce
On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna