Zobrazit kategorie
Chrom: nepříliš známý pomocník na hubnutí, který pomůže i proti únavě

Chrom: nepříliš známý pomocník na hubnutí, který pomůže i proti únavě

2 minuty čtení 2042

Tento prvek znají mnozí jen díky luštění křížovek. Přitom byl jeho vliv na zdraví objeven už v 18. století. Přečtěte si, na co všechno je chrom dobrý a jak ho lze doplnit.

Není chrom jako chrom

V podobě kovu ho máme v domácnosti všichni. V lidském organismu se však vyskytuje v jiném skupenství. Tyto dva typy chromu bychom si neměli plést. 

Existuje tzv. trojmocná forma chromu, která je zdraví prospěšná, a šestimocná forma, jež je naopak nebezpečná. Ohroženi jí mohou být např. ti, kdo pracují s chemickými látkami. Chrom jako takový je pro život nezbytný. Pokud se rozhodnete doplňovat ho, máme pro vás chytrý tip: užívejte ho společně s vitamínem C. Tento malý pomocník pomůže s jeho vstřebáváním.

Věděli jste, že chrom je dobrý na hubnutí?

Chrom se podílí na normálním metabolismu cukrů, tuků a bílkovin. Ve zkratce řečeno pomáhá v těle správně využít tyto živiny, které přijímáme z potravy. Vedle toho udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. A právě to je při hubnutí zásadní.

Chrom má vliv na působení inzulinu – hormonu, který vytváří z cukru energii pro fungování těla. Zvlášť důležitý je proto pro diabetiky.

Další výhodou tohoto prvku je, že snižuje chuť na sladké. Pro spoustu lidí je to kámen úrazu – snaží se zdravě stravovat a dostatečně hýbat, jenže často ztroskotají na neodolatelném vlčím hladu po sladkostech. Patříte mezi ně? 

Jak poznat případný nedostatek chromu?

Nízkou hladinu chromu spolehlivě odhalí pouze krevní testy. Vás samotné však může upozornit únava, vyčerpání, podrážděnost nebo potíže neurologického charakteru. Jak je známo, tyto příznaky doprovázejí řadu dalších neduhů, proto laik nedostatek chromu sám nejspíš neodhalí. 

Doporučujeme častou konzumaci potravin bohatých na chrom: ořechy a semínka, luštěniny, droždí, med či citrusy. Naneštěstí se chrom z potravin v těle vstřebává poměrně málo. V rámci redukční diety je proto spolehlivým řešením chrom v podobě doplňků stravy.

Vyzkoušejte třeba ReduXin Forte 1+1 zdarma!

 

ReduXin

ReduXin Speciální nabídka 1+1

Produkt založený na glukomananu, jediné složce schválené zdravotními institucemi pro účinné hubnutí. Glukomanan je vláknina, která zaplní Váš žaludek a zanechá tak méně místa pro jídlo. Jde o jedinou látku certifikovanou EU, která prokazatelně redukuje tělesnou váhu.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna