Jak správně skladovat doplňky stravy?

Jak správně skladovat doplňky stravy?

3 minuty čtení 1699

Ruku na srdce. Komu se daří dodržovat doporučení výživových odborníků a je si jistý, že má v běžném jídelníčku vše, co jeho tělo potřebuje? Těm, kteří odpověděli na otázku s určitou mírou rozpačitosti, pomohou podpořit imunitu, zatočit s únavou, udržet kosti a svaly ve formě a mnoho dalšího doplňky stravy. Stejně jako u potravin je i u nich důležité skladování. To musí splňovat dvě základní podmínky. Zaprvé dostatečně chránit obsah doplňků před znehodnocením, které by znamenalo ztrátu nebo snížení účinnosti. Zadruhé pak dodržovat bezpečnost dalších členů domácnosti.

Na trhu jsou doplňky stravy v různých formách a s odlišným složením. A právě tomu je třeba přizpůsobit způsob skladování. Ten nejvhodnější doporučuje výrobce na krabičce výrobku a při jeho nedodržení se zvyšuje riziko znehodnocení látek. Co víc je ale dobré vědět? 

Ani teplo, ani zima

Rozmezí teplot, v nichž je vhodné doplňky stravy uchovávat, najdete zpravidla upřesněné na výrobku. Doba se přitom mění a doporučení s ní. Například dříve pro probiotika platilo, že lednice je nezbytná. Nyní u většiny z nich stačí pokojová teplota, tedy do 25 stupňů Celsia.

Pokud v létě hrozí, že se z vašeho bytu stane „sauna”, je lepší všem doplňkům stravy najít místo v lednici. Mrazáku se ale vyhněte – mráz může účinnost a konzistenci ovlivnit. 

Na koupelnu zapomeňte

Znehodnocení látek v doplňcích stravy může způsobit i nadměrná vlhkost. A to i v případě, že jsou pevně zavřené. Náchylné jsou například vitamin C, ale také některé formy vitaminu B a další. U nich může dojít k tak zvanému procesu deliquescence, kdy vlhkost naruší ve vodě rozpustné pevné látky. Proto by měly být uloženy nejen mimo koupelnu, ale i malou uzavřenou kuchyň s vyšší vlhkostí. 

Slunci vstup zakázán

Pokud budete před přímým slunečním světlem chránit všechny doplňky stravy, chybu jistě neuděláte. Některé složky v doplňcích stravy ale mohou vyžadovat ještě víc. Například omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které přispívají k udržení normální činnosti mozku a srdce, krevního tlaku, hladiny triglyceridů v krvi i stavu zraku, je potřeba chránit před oxidací. K ní dochází, pokud na mastné kyseliny působí delší dobu vzduch a světlo. Proto jsou doplňky s vysokým obsahem omega 3 často baleny v kapslích, které je před vzduchem chrání, případně v neprůsvitných lahvičkách zabraňujících přístupu světla. 

Hurá na dovolenou

Pokud se chystáte na dovolenou, doplňky stravy si přibalte s sebou. Krátkodobé výkyvy by neměly kapslím a tabletám přepravovaným v originálním obale uškodit. U jednotlivě balených doplňků je ponechte v blistrech. U lahviček využijte pro ušetření místa jeden prázdný obal a přesypte si do něj vše, co budete potřebovat. 

Ruce i tlapky pryč

Při hledání nejvhodnějšího místa pro doplňky stravy je důležité pamatovat i na další členy domácnosti. Pokud máte doma dítě, uložte doplňky stravy na vyšší místo tak, aby byly mimo jeho dosah. V bytě s domácími zvířaty použijte skříňku, kterou nemohou otevřít. Nikdy nenechávejte doplňky stravy volně ležet na stole ani poličce. Ať už žijete sami, nebo s dalšími členy domácnosti, dejte pozor na správné uzavření obalu chránící obsah.


Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna