Kdy nejlépe užívat doplňky stravy?

Kdy nejlépe užívat doplňky stravy?

3 minuty čtení 4418

V minulosti se odborníci snažili najít obecné doporučení, zda užívat doplňky stravy ráno, v průběhu dne, nebo večer. Někteří poukazovali na to, že během dne máme živin dostatek a je třeba doplnit je během spánku. Jiní upozorňovali na fakt, že trávení je v noci pomalejší a vstřebávání tak může být omezené. Nejnovější zkušenosti ukazují, že neexistuje jedna nejvhodnější doba. Užívání doplňků by mělo vycházet z toho, jaké vitaminy a minerální látky obsahují i z denní rutiny těch, pro které jsou určeny.

Vstřebatelnost a účinky. Dvě slova určující, kdy a jak je nejvhodnější doplňky stravy užívat. Zatímco některé doplňky stravy je důležité přijímat nalačno, tedy ráno před snídaní, jiné je nutné doplnit kvůli lepšímu využití organizmem spolu s jídlem. Pokud složení doplňků nesouvisí přímo se zklidněním organizmu, nebo naopak s jeho nabuzením, je na vás, s jakým z pravidelných denních jídel ho spojíte. Hlavně vyberte takové, při kterém nezapomenete a budete mít doplněk stravy při ruce.

Hořčík: dva účinky, dva způsoby užívání

Hořčík je látkou, u níž vhodná doba konzumace závisí na jeho formě a na tom, co od něj očekáváte. Hořčík se spolupodílí na mnoha procesech, které v těle 24 hodin denně probíhají. Nároky na jeho příjem se zvyšují například v souvislosti s fyzickou a psychickou zátěží, mírou stresu nebo určitými nemocemi. Pokud si přejete zařadit doplněk stravy pro jeho schopnost přispívat ke snížení míry únavy a vyčerpání, mějte ho připravený před spaním. Pro pomoc s udržením energetického metabolismu a svalové činnosti může být vhodnější magnesium zařazené ráno a v dopoledních hodinách.

Když musí vitaminům pomoci tuky

V souvislosti se vstřebáváním vitaminů je nutné pamatovat na to, že některé vitaminy potřebují k tomu, aby je mohlo naše tělo účinně využít, tuky. Tyto vitaminy se označují jako lipofilní (rozpustné v tucích) a patří mezi ně vitamin A, D, E a K. Pokud obsahují vaše doplňky stravy právě tyto složky, nezapomeňte je nejen zapít, ale také zajíst něčím tučným. Stačit bude hrstka ořechů a semínek, kousek avokáda nebo sklenice mléka. Oproti tomu vitaminy rozpustné ve vodě, tedy například vitaminy skupiny B nebo vitamin C , je vhodnější ráno nalačno pouze zapít vodou.

Pokud jeden vitamin nestačí

U některých vitaminů nezáleží pouze na způsobu jejich užívání, ale také na tom, aby měly vše, co pro vstřebání do organizmu potřebují. Není náhoda, že doplňky stravy obsahují často kombinaci vápníku spolu s vitaminem D , případně K. Vstřebávání vápníku má totiž jeden háček. K tomu, aby se vápník dostal do kostí a zubů, tedy tam, kde je ho nejvíce potřeba, napomáhají další látky. Konkrétně se jedná o vitamin D3, přispívající k jeho normálnímu vstřebávání, nebo vitamin K.

Jídlo navíc může pomoci se zmírněním vedlejších účinků, jako je například reflux kyseliny. Stejně tak je vhodné užívat společně například vitamin D a omega-3 , nebo zinek a hořčík.

Multivitaminy: ráno chybu neuděláte

Multivitaminy obsahují široké spektrum složek pokrývající obecné potřeby organizmu, a to včetně těch, které mohou mít stimulační účinky nebo ovlivňovat kvalitu spánku. Proto je vhodnější zařadit je ráno v průběhu snídaně. To proto, aby bylo podpořeno vstřebávání části vitaminů rozpustných v tucích. To se přitom týká i multivitaminů pro těhotné a kojící ženy.






Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna