Zobrazit kategorie
Výhody pravidelné chůze – změní váš život k lepšímu!

Výhody pravidelné chůze – změní váš život k lepšímu!

3 minuty čtení 1969

Všude se mluví o tom, jak důležité je pravidelně sportovat. Rozhodně je to pravda! Tělesná aktivita je klíčem ke zdraví. Jenže co když na sport nemáte vlohy, nebo je překážkou zdravotní stav? Pak si můžete být jisti, že i obyčejná chůze má mnoho benefitů!

Bez pohybu není život

Člověk je k tomu zkrátka předurčen. Pomocí pohybu se dostaneme z místa na místo, dokážeme se obléci, nebo si podat nějakou věc. Čím více je nám let, tím to přestává být úplná samozřejmost. Abychom své tělo udrželi v přiměřené kondici, je potřeba neustálý trénink. A nemusí to ani znamenat zrovna hodiny v posilovně. 

Někteří sport milují a věnují se mu několikrát týdně. Bravo! Ale jsou i lidé, které sporty nebaví, necítí se na ně, nebo by byly pro ně příliš náročné. V takové situaci je zásadní nezůstat doma na gauči, ale podpořit své tělo alespoň chůzí. Napadlo by vás, že i chůze může být adekvátní náhradou sportu?

Pět věcí, které se stanou, když budete pravidelně chodit:

  1. Podpoříte svůj krevní oběh a zlepší se vám tlak. To má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu.
  2. Budete veselejší – během chůze se uvolňují hormony dobré nálady. Také si na procházce utřídíte myšlenky.
  3. Váš pohybový aparát bude vděčný, pohyb totiž potřebuje jako sůl. Nezapomeňte si dát po tréninku hořčík!
  4. Zdravě shodíte kila navíc a vybudujete si lepší fyzičku. 
  5. Podpoříte trávení, jelikož pohyb má pozitivní dopad na střevní peristaltiku.

Potřebujete snad ještě více důvodů, proč začít více chodit? Potom čtěte dál!

Správná obuv, adekvátní oděv a mapa

Nic moc dalšího do výbavy nepotřebujete. Určitě není dobré vyrazit na dlouhou procházku ve staré, sešmajdané obuvi. V této situaci potřebuje noha stabilní oporu. Pokud nechcete hned investovat do nových bot, pořiďte si do nich alespoň vložky na podporu klenby. 

Chodit se dá téměř za každého počasí, takže výmluvy jdou stranou. Existuje totiž jen špatně zvolené oblečení. Během chůze se nejspíš zapotíte, proto doporučujeme více vrstev oblečení, které je možné svlékat nebo při chladnu oblékat. Vrchní vrstva může chránit před větrem a slabším deštěm. 

A k čemu ta mapa? Aby vás to víc bavilo! Vsadíme se, že máte ve svém okolí místa, kde jste nikdy nebyli. Díky dlouhým procházkám je můžete objevit. Co takhle zaznamenávat si svou aktivitu a nachozené kilometry pro lepší motivaci? 

Chůze a pohybový aparát

Je dobré střídat druhy terénu. Chůze po asfaltu je možná v tu chvíli pohodlná, nohám ale svědčí měkčí podloží, jaké je třeba v lese nebo na louce. Fajn je i členitý terén. Nevyhýbejte se ani kopcům, pokud vám to tělo dovolí. 

Chůze je výbornou prevencí křehnutí kostí, ztráty svalové hmoty i bolesti zad. Pro náš pohybový aparát je to ten nejpřirozenější pohyb. Hodí se proto i pro osoby, které už mají nějaké problémy. 

Pokud zařadíte do svého režimu více pravidelného pohybu, je dobré připojit i více výživy v podobě vitamínů a minerálů. Během tělesné aktivity má totiž organismus jejich zvýšenou potřebu. Rozhodně je skvělé užívat hořčík. Je nejdůležitější pro svaly a kosti, ale pomůže i proti vyčerpání.

Chodíte pravidelně na dlouhé procházky? Napište nám, jak Vás to baví, do komentářů!


 

AquaMAGNESIUM

AquaMAGNESIUM Speciální nabídka 1+1

100 % přírodní forma hořčíku z mořské vody pobřeží Irska. Díky své čistotě se v našem těle lépe vstřebává. Spolu s přidaným manganem a vitamínem B6 se jedná o ideální kombinaci na podporu správné funkce svalů, zdravý kostí a nervových funkcí.

Vaše komentáře

Tomáš Staník

Dobrý den, musím vám dát za pravdu ve všech bodech, které píšete o pravidelné chůzi, včetně toho, že není špatného počasí, ale pouze nevhodného oblečení. Každé ráno pravidelně chodím od 5:30 do 6.30 hodin, už 3 roky venčit našeho Labradora a s ním máme na začátek dne pěkných 5 kilometrů chůze(kolikrát v dešti, ve sněhu, v mrazu a jindy za krásných, letních, slunečných rán), v členitějším terénu mimo civilizaci. Člověk se za tu hodinu pěkně rozkouká, přijde na jiné myšlenky a udržuje si svojí kondičku. Jak píšete i obyčejná nenásilná chůze je pro mne i mého čtyřnohého kamaráda výborná věc, se kterou jen tak nepřestaneme. P.S.: Možná k tomu pohybu i teď více přispívá přípravek "PROMAN Plus" od vás, který již více než půl roku každý den beru. S pozdravem Tomáš Staník

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna