Měsíček lékařský

Vypadá jako sluníčko, a pomáhá uvnitř i zvenčí. Milovaly ho už naše prababičky, které se nemohly spolehnout na moderní doplňky stravy. Jejich moudrost nás naštěstí neopustila, a dodnes patří měsíček do každé domácí přírodní lékárničky!

Měsíček lékařský

Na pěstování velice nenáročný, a přesto plný síly! Při užívání vnitřně přispívá k normální funkci jater a střev, a celkově je pomáhá zklidnit. Vedle toho ho už jistě dobře znáte jako přírodní prostředek k ošetření pokožky.

Přírodní barvivo, které nám prospívá

Právě ony pestré květy jsou zdrojem přírodního barviva, které dokáže v kuchyni nahradit vzácný šafrán. Může být také součástí přírodních barev na vlasy, které nejen že barví, ale zároveň ošetřuje. Ačkoli se nejvíc pro své účinky využívají květy, v semenech měsíčku najdete vysoký obsah proteinů, a s chutí můžete konzumovat i listy.

Bylina z české zahrádky

Měsíček lékařský nám pomůže na širokou škálu neduhů. Zevně je výborný na popáleniny, ale také pro krásu blonďatých vlasů. Často ho najdeme jako součást mastiček a krémů. Některé se používají na drobné poradnění na sliznicích, případně je může nahradit oplach z odvaru měsíčku.

Měsíček konzumujte bez obav

  • pomáhá udržovat normální funkci jater a střev
  • přispívá k osvěžení těla
  • příznivě působí na pokožku

Na měsíček si tedy klidně vsaďte! Pečuje o pokožku, hodí se na trávicí potíže a dokonce obsahuje vitamín C! A co víc, čaj z měsíčku lékařského je velice chutný, což u bylinek nebývá běžné.

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna