Vliv vitaminu E na riziko KVO a úmrtí

Vliv vitaminu E na riziko KVO a úmrtí

Studie ukázala, že vyšší příjem vitaminu E ve stravě je spojen se sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění (KVO) a úmrtí ze všech příčin a že strava bohatá na vitamin E tak má potenciální přínos pro podporu kardiovaskulárního zdraví a snížení úmrtnosti. Zmiňovaná studie, jejímž cílem bylo prozkoumat souvislosti mezi příjmem vitaminu E ve stravě a rizikem KVO, kardiovaskulární úmrtností a úmrtností ze všech příčin na velkém reprezentativním vzorku, analyzovala údaje od 39 293 účastníků Národního průzkumu zdraví a výživy (NHANES) z let 2003-2018. V rámci analýzy byly použity vážené logistické modely a Coxova regrese.

 

Vitamin E potenciálně zmírňuje oxidační stres a poruchy lipidového metabolismu spojené s nepřenosnými nemocemi. Ochranné účinky vitaminu E lze přičíst několika mechanismům. Oxidační stres je již dlouho považován za faktor, který se podílí na patogenezi kardiovaskulárních onemocnění i mnoha dalších degenerativních stavů. Vitamin E jako silný antioxidant odstraňuje volné radikály a chrání buněčné membrány před peroxidací lipidů, čímž zabraňuje oxidaci lipoproteinů o nízké hustotě (LDL), což je klíčový faktor progrese KVO. Vitamin E také pomáhá udržovat normální funkci mitochondrií regulací antioxidačních enzymových systémů, jako je superoxiddismutáza a glutathionperoxidáza. Kromě toho vitamin E vykazuje protizánětlivé vlastnosti a ovlivňuje metabolismus cholesterolu.

 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772487524001053

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna