Co napomáhá zvýšené psychické i fyzické zátěži? Magnesium!

Co napomáhá zvýšené psychické i fyzické zátěži? Magnesium!

2 minuty čtení 1842

Cítíte se unavení nebo vás trápí vleklé zdravotní potíže? Čelíte většímu fyzickému či psychickému vytížení a čas od času vás svírá stres? Dost možná máte ve svém těle nedostatek hořčíku. Pojďme se společně podívat, proč je důležité mít ho v našem těle dostatek a jakou formou jeho hladinu doplnit.

Jeden z nejdůležitějších

Nemůžeme říct, jaký konkrétní minerál je pro naše tělo ten úplně nejdůležitější. Hlavně proto, že podstatná je jejich celková rovnováha v našem organismu. Můžeme ale říct, že magnesium neboli hořčík je jedním z těch podstatných. Je to čtvrtý nejhojnější minerál v našem těle. Okolo 60 % hořčíku se nachází v kostech, další část pak ve svalech, měkkých tkáních nebo například v krvi.

Nejspíš jste vy nebo někdo z vašeho okolí nárazově brali hořčík kvůli křečím. To je případ mnoha z nás a je to také důvod, proč většinou začneme hořčík doplňovat. Křeče mohou být nepříjemné a jsou znamením, že je něco špatně. Není to ale jediný problém, který se při nedostatku hořčíku může objevit.

Dalšími projevy jsou časté bolesti hlavy, deprese či nespavost. Důležité je hořčík hned po zlepšení vašeho stavu nevysazovat, měli bychom ho tělu dopřávat pravidelně právě proto, aby se výše zmíněné problémy už neobjevily.

Magnesium nám tedy pomáhá udržet vitální svalovou hmotu a neurologické funkce a stejně tak napomáhá zdraví kostí a zubů. Obecně může mít hořčík velmi pozitivní vliv na celkové duševní a fyzické zdraví, množství energie a s tím spojenou fyzickou i psychickou výkonnost. 

Kde se magnesium vyskytuje a jak ho tělu doplnit

Hořčík si náš organismus neumí vyprodukovat sám, což znamená, že je nutné ho tělu dodávat. Co se týče potravin, v dnešní době se v nich hořčík vyskytuje opravdu jen v malém množství. Plodiny obsahují zoufale málo tohoto minerálu, což je způsobeno jak sníženou kvalitou půdy, tak použitými postupy pěstování. Možná právě proto v dnešní době až 50 % západní populace trpí nedostatkem hořčíku.

K jeho doplnění můžeme zvolit některý z volně dostupných doplňků stravy. Ať už si vybereme šumivé tablety, kapsle či pilulky, důležité je s vyrovnáváním jeho hladiny hlavně začít. 

AquaMAGNESIUM

AquaMAGNESIUM

100 % přírodní forma hořčíku z mořské vody pobřeží Irska. Díky své čistotě se v našem těle lépe vstřebává. Spolu s přidaným manganem a vitamínem B6 se jedná o ideální kombinaci na podporu správné funkce svalů, zdravý kostí a nervových funkcí.

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna