Fytosteroly: Přirozená síla pro zdravou činnost srdce a cholesterolu

Fytosteroly: Přirozená síla pro zdravou činnost srdce a cholesterolu

3 minuty čtení 2223

Zdraví a pohoda jsou drahocenné poklady, které si všichni chráníme. V dnešním světě, kde se mnohdy potýkáme s různými zdravotními výzvami, je důležité se zaměřit na podporu našeho organismu. Jednou z klíčových látek, jež mohou hrát významnou roli v našem zdraví, jsou fytosteroly.

Co jsou fytosteroly?

Fitosteroly jsou přírodní složky nacházející se v rostlinách. Jsou to strukturálně podobné látky cholesterolu, které se vyskytují v různých typech rostlin, jako jsou ořechy, semínka, obiloviny a plody. Jedná se o skupinu sloučenin, které mají potenciál pozitivně ovlivnit náš zdravotní stav, zejména co se týče srdce a hladiny cholesterolu.

Vliv fytosterolů na zdraví srdce

Studie naznačují, že konzumace potravin bohatých na fytosteroly může přispět k podpoře zdravé činnosti srdce. Fytosteroly pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi. Deklarovaný přínos se dostaví při užívání alespoň 800 mg denně. 

Fytosteroly působí tím způsobem, že konkurují cholesterolu v absorpci v trávicím traktu. To znamená, že zvýšíme-li příjem potravin obsahujících fytosteroly, můžeme snížit absorpci cholesterolu z potravy a tím i jeho hladinu v krvi. Tento mechanismus může být jedním ze způsobů, jak fytosteroly přispívají ke zdravé činnosti srdce.

Doporučený příjem a způsoby konzumace

Abychom využili přínosů fytosterolů, je důležité zařadit do naší stravy potraviny, které jsou na ně bohaté. Sem patří například ořechy (zejména kešu, mandle a vlašské ořechy), semínka (lísková, slunečnicová, sezamová), avokádo, obiloviny (oves, ječmen, rýže) a některé druhy ovoce (např. hroznové víno). 

Sehrát v tomto ohledu mohou klíčovou roli i doplňky stravy. Jíst potravinový doplněk bohatý na fytosterol může být užitečné pro cílenou a konzistentní podporu zdraví srdce a cholesterolu, zejména pokud nedostáváte dostatek těchto látek z běžné stravy.

Nezapomínejme, že strava a životní styl hrají komplexní roli ve zdraví našeho těla. Fytosteroly mohou být jedním z kamenů mozaiky, která nám vytvoří optimální stav pohody. 

Fytosteroly u nás najdete v potravinovém doplňku s názvem Cholest Control.


CholestControl

CholestControl Měsíční balení

Moderní doplněk stravy vyrobený dle norské receptury. Jeho ingredience byly pečlivě vybrány, aby podporovaly stabilní hladinu cholesterolu v krvi. S cholesterolem má totiž podle průzkumů problém 7 z 10 Čechů. Je prospěšný pro zdravou funkci srdce a cirkulaci krve.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna