Zobrazit kategorie
Jsme partnerem projektu Návrat lososů do českých řek

Jsme partnerem projektu Návrat lososů do českých řek

1 minuta čtení 3758

Pamětníci si možná vzpomenou na doby, kdy bylo možné spatřit lososy i v našich řekách. Mnoho let tomu tak ale nebylo, proto jsme se rozhodli podpořit Český rybářský svaz ve snaze o jeho návrat.

Původní populace lososů se vyskytovala v Labi a jeho přítocích, ale naneštěstí byla vyhubena. Jisté je, že losos do našich vod rozhodně patří. Proto spustil Český rybářský svaz projekt, který má za cíl navrátit lososy zpět. Máme velkou radost, že jsme ho mohli podpořit. 

Pár zajímavostí o lososech:

  • Dospělý losos dokáže uplout až 40 km proti proudu za jediný den.
  • Lososi dospívají v moři a pak migrují zpět do řek. V Hamburku mají několik zvláštních rybích přechodů, které jim pomohou v cestě.
  • Dnes probíhá snaha o návrat lososů do řeky Kamenice, Ohře a Ploučnice. Mezi Hřenskem a Edmundovou soutěskou si vytvářejí tzv. trdliště.
  • Olej z lososa je považován za nejkvalitnější rybí tuk. Má vynikající poměr omega-3 kyselin, je dobře vstřebatelný a vhodný i pro děti.
  • Losos se vrací na místo svého rodiště. Předpokládá se, že si pamatuje složení vody v řece a podle toho najde směr.

Podívejte se na fotografie z tiskové konference a také z vysazení lososa obecného do řeky Kamenice. Bylo nám ctí být při tom!

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna