Lékárnička na léto – tajní pomocníci, kteří vám můžou vytrhnout trn z paty

Lékárnička na léto – tajní pomocníci, kteří vám můžou vytrhnout trn z paty

2 minuty čtení 2558

Léky proti horečce, náplast a obinadlo – něco takového máme v lékárničce všichni. Máme pro vás ale tipy na šikovné vychytávky, o kterých jste možná nevěděli, ale přitom pomůžou zahojit letní šrámy mnohem rychleji.

Víte, jak správně na klíšťata? 

Babských rad je celá řada. Ve výsledku platí jediné pravidlo – hlavní roli hraje čas. K přenosu případné nákazy jsou zapotřebí řádově hodiny. Pokud se vám podaří přisáté klíště odstranit zhruba do 2h, hodně tím stoupá šance, že se nákaza nestihne přenést. Když už v lese zjistíte, že ho máte, nečekejte s vyndáním domů. 

Metod je více a vězte, že zda budete kroutit, tahat pinzetou nebo použijete speciální vyndavací pero, není zas tak podstatné. Vždy místo vydezinfikujte a do kalendáře si zapište, kdy jste klíště měli. Ideální je mít v lékárničce univerzální nepálivou dezinfekci v malém balení – pozor, nenahradí ji dezinfekční gel na ruce! Novinkou v sortimentu je tzv. karta na klíšťata, která má zářezy několika velikostí a také lupu. Bezpečně s ní klíště podeberete a vyndáte bez rizika rozmačkání.

Náplasťové stehy pro různá poranění

Možná znáte tzv. mašličky, které lze vyrobit z obyčejné náplasti, pokud chcete ošetřit větší řeznou ránu. Náplasťové stehy jsou o něco šikovnější, ale hlavně už jsou připravené ihned k použití. Prodávají se v malém archu, který je dostatečně skladný na to, aby se vešel do brašny na kolo nebo příručního zavazadla.

Když jsme u náplastí, vyplatí se mít kloubní náplasti. Jsou elastičtější a tak se nestane, že vám z rány spadnou, než se dostanete domů k pečlivějšímu ošetření. Doporučujeme i náplasti na menší popáleniny, které obsahují hojivou látku a jsou vyrobené tak, aby se k rance nepřilepily. Nezapomeňte - nic neošetří dětské oděrky lépe, než náplasti s krtečkem nebo princeznou. Děti je milují a místo slziček vykouzlí na tváři úsměv i při rozbitém kolínku.

Nepodceňujte hydrataci

Horké letní dny jsou zátěží pro všechny a pro seniory a děti obzvlášť. Snadno se stane, že ze špatného jídla nás postihne zvracení nebo průjem. Kromě přípravků k tomu určených je dobré mít k dispozici rehydratační roztok ve formě prášku nebo tekutiny. Čím vyšší teplota, tím rychleji tělo ztrácí vodu, což může vést k závažným komplikacím. Během léta průběžně doplňujte vitamíny a minerály, aby byl organismus v co nejsilnější kondici.

Tip: Letní lékárničku sestavte s ohledem na členy vaší rodiny. Měla by obsahovat produkty vhodné pro konkrétní věk.

Krvácení zastaví sprej a dezinfekce v jednom

Tzv. tekutý obvaz je skvělá novinka posledních let. Odřené koleno stačí nastříkat sprejem, který vytvoří ochranný film, ránu vyčistí a pomůže zastavit krvácení. Už není potřeba další obvaz ani náplast. 

Jak si poradit po zahojení, aby nevznikla jizva? Už během tohoto procesu můžete vyzkoušet mokré hojení s gelem k tomu určeným. Velice malé balení hydrofilního gelu je opravdu skladné a s hojením pomůže do slova přes noc. Existují též hydrofilní náplasti. Po zacelení je dobré místo mazat něčím mastným, aby jizva byla co nejmenší. Dobrá je třeba měsíčková mastička, nebo i vepřové sádlo.

Kteří pomocníci nemohou chybět ve vaší lékárničce? Napište nám komentář!

Vistan

Vistan Měsíční balení

Suroviny vybrané speciálně pro normální funkci zraku a podporu zdraví očí. Extrakty z borůvek skandinávského původu, květu měsíčku, vitamínů A, E a minerálů jako zinek, selen či měď přináší výživu pro zdraví vašich očí.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna