Zobrazit kategorie
Lékárnička na léto – tajní pomocníci, kteří vám můžou vytrhnout trn z paty

Lékárnička na léto – tajní pomocníci, kteří vám můžou vytrhnout trn z paty

2 minuty čtení 2165

Léky proti horečce, náplast a obinadlo – něco takového máme v lékárničce všichni. Máme pro vás ale tipy na šikovné vychytávky, o kterých jste možná nevěděli, ale přitom pomůžou zahojit letní šrámy mnohem rychleji.

Víte, jak správně na klíšťata? 

Babských rad je celá řada. Ve výsledku platí jediné pravidlo – hlavní roli hraje čas. K přenosu případné nákazy jsou zapotřebí řádově hodiny. Pokud se vám podaří přisáté klíště odstranit zhruba do 2h, hodně tím stoupá šance, že se nákaza nestihne přenést. Když už v lese zjistíte, že ho máte, nečekejte s vyndáním domů. 

Metod je více a vězte, že zda budete kroutit, tahat pinzetou nebo použijete speciální vyndavací pero, není zas tak podstatné. Vždy místo vydezinfikujte a do kalendáře si zapište, kdy jste klíště měli. Ideální je mít v lékárničce univerzální nepálivou dezinfekci v malém balení – pozor, nenahradí ji dezinfekční gel na ruce! Novinkou v sortimentu je tzv. karta na klíšťata, která má zářezy několika velikostí a také lupu. Bezpečně s ní klíště podeberete a vyndáte bez rizika rozmačkání.

Náplasťové stehy pro různá poranění

Možná znáte tzv. mašličky, které lze vyrobit z obyčejné náplasti, pokud chcete ošetřit větší řeznou ránu. Náplasťové stehy jsou o něco šikovnější, ale hlavně už jsou připravené ihned k použití. Prodávají se v malém archu, který je dostatečně skladný na to, aby se vešel do brašny na kolo nebo příručního zavazadla.

Když jsme u náplastí, vyplatí se mít kloubní náplasti. Jsou elastičtější a tak se nestane, že vám z rány spadnou, než se dostanete domů k pečlivějšímu ošetření. Doporučujeme i náplasti na menší popáleniny, které obsahují hojivou látku a jsou vyrobené tak, aby se k rance nepřilepily. Nezapomeňte - nic neošetří dětské oděrky lépe, než náplasti s krtečkem nebo princeznou. Děti je milují a místo slziček vykouzlí na tváři úsměv i při rozbitém kolínku.

Nepodceňujte hydrataci

Horké letní dny jsou zátěží pro všechny a pro seniory a děti obzvlášť. Snadno se stane, že ze špatného jídla nás postihne zvracení nebo průjem. Kromě přípravků k tomu určených je dobré mít k dispozici rehydratační roztok ve formě prášku nebo tekutiny. Čím vyšší teplota, tím rychleji tělo ztrácí vodu, což může vést k závažným komplikacím. Během léta průběžně doplňujte vitamíny a minerály, aby byl organismus v co nejsilnější kondici.

Tip: Letní lékárničku sestavte s ohledem na členy vaší rodiny. Měla by obsahovat produkty vhodné pro konkrétní věk.

Krvácení zastaví sprej a dezinfekce v jednom

Tzv. tekutý obvaz je skvělá novinka posledních let. Odřené koleno stačí nastříkat sprejem, který vytvoří ochranný film, ránu vyčistí a pomůže zastavit krvácení. Už není potřeba další obvaz ani náplast. 

Jak si poradit po zahojení, aby nevznikla jizva? Už během tohoto procesu můžete vyzkoušet mokré hojení s gelem k tomu určeným. Velice malé balení hydrofilního gelu je opravdu skladné a s hojením pomůže do slova přes noc. Existují též hydrofilní náplasti. Po zacelení je dobré místo mazat něčím mastným, aby jizva byla co nejmenší. Dobrá je třeba měsíčková mastička, nebo i vepřové sádlo.

Kteří pomocníci nemohou chybět ve vaší lékárničce? Napište nám komentář!

Vistan

Vistan Měsíční balení

Suroviny vybrané speciálně pro normální funkci zraku a podporu zdraví očí. Extrakty z borůvek skandinávského původu, květu měsíčku, vitamínů A, E a minerálů jako zinek, selen či měď přináší výživu pro zdraví vašich očí.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna