Zobrazit kategorie
Norská farma nezná plýtvání

Norská farma nezná plýtvání

3 minuty čtení 3358
Nina WichmanAutor: Nina Wichman

Magickým slovem posledních let je „efektivita“. Označení může mít pejorativní nádech kvůli příliš velké honbě za výdělkem. Stejně tak ale může znamenat snahu neplýtvat přírodními prostředky. Jako v případě norské farmy Nordlaks zaměřujících se na chov lososů.

Vše pod jednou značkou

Farma Nordlaks se může pyšnit tím, že proces chovu zvládne celý „pod jednou střechou“. Farma se podílí na výběru ryb k oplodnění, na péči o jikry a ryby, i na jejich zpracování. Celý proces díky tomu může lépe kontrolovat a zlepšovat. 

Protože lososy je nutné během růstu převézt ze sladké vody do sádek na volném moři, má farma desítky závodů. Mezi těmi jsou ryby v průběhu života převáženy. Jejich poslední cesta pak vede do zpracovatelské továrny. Farma se ale snaží cestování omezit na minimum, a i během přepravy nerezignuje na péči o lososy a na snahu co nejvíce zkrátit dobu přepravy. 

Prevence se vyplatí

Lososi mají na farmě dostatek místa – ryby tvoří maximálně 2,5 % objemu nádrží. Přesto jim ale hrozí během života různá onemocnění. Aby farma nemusela při léčbě používat antibiotika, ryby včas očkuje.

Nebezpečím pro lososy mohou být i takzvané mořské vši narušující kůži ryb a zvyšující riziko vzniku onemocnění. V tomto případě očkování nepomůže a je třeba udržovat ryby v kvalitních životních podmínkách a používat speciální „odvšivovací“ metody. Díky nim je možné udržet množství vší na uzdě a chránit zdraví ryb. 

Zpracují se maso i vnitřnosti

Lososi jsou zpracováváni v továrně, do které putují živí ve speciálních sádkových lodích. V továrně dochází nejen k rozporcování masa vyváženého pak do zahraničí, ale také vnitřností. Z těch se získává rybí olej ceněný pro vysoký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin a vitaminu D. I když barva rybího oleje je lákavě oranžová, většina z nás dá přednost jeho užívání ve formě doplňků stravy. Důvodem je ne příliš příjemná chuť, kterou starší z nás pamatují z dětství, a která je důvodem, proč se rybám na talíři vyhýbají dodnes. 

Když není na efektivitu místo

Jsou oblasti, v nichž by mohla být farmy ještě efektivnější. Ale my, spotřebitelé, můžeme být rádi, že tomu tak není. Farma Nordlaks se totiž zavázala, že nebude používat léky na podporu růstu ryb, nebude rybám podávat hormony a vzdá se používání GMO (geneticky modifikovaných organismů) jak při chovu, tak v krmivech.

 

Přidat komentář

Sdílet
On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna