Zobrazit kategorie
Potravinové zdroje kolagenu aneb Pravda o gumídcích a vepřovém kolínku

Potravinové zdroje kolagenu aneb Pravda o gumídcích a vepřovém kolínku

2 minuty čtení 2370

Mezi lidmi panuje názor, že díky těmto potravinám se jednoduše doplní kolagen, který chybí kloubům. Nedalo nám to, a podívali jsme se tomu tedy na kloub! Tady jsou výsledky.

České speciality jako superpotravina?

Ovarová kolena, kůžičky, vepřové nožičky a další podobné pochoutky jsou českou a slovenskou specialitou. Jedno je jisté: tyhle druhy masa jsou skutečně plné kolagenu. 

Kolagenu existují různé typy, které se navzájem liší. Jeden druh tvoří chrupavčité části vepřového, jako jsou třeba uši nebo rypáček. Jiný je zase v koleni – vyskytuje se především v samotném kloubním spojení a sami určitě znáte lepkavou hmotu, která se z něj po upečení uvolní. V lidském těle je to podobné, zde bylo objeveno celkem 11 typů kolagenu a každý se vyskytuje jinde. 

Dá se proto říct, že je vepřové superpotravinou, když je plné kolagenu? V podstatě ne. 

Důležitá je totiž vstřebatelnost.

Bohužel tu platí pravidlo, že kolagen z vepřového kolínka a jiných dobrot má v lidském těle špatné využití. Je totiž rozdíl v tom, zda konzumujeme kolagen v podobě potraviny, nebo kolagen v doplňku stravy.

Ten je upravený tak, aby se v organismu dokázal dobře využít. V jedné kapsli je ho celá potřebná dávka, zatímco konkrétně koleno bychom museli jíst 3× denně dlouhodobě, abychom se dostali na množství rovnající se doplňku stravy. 

A jak je to s těmi gumovými medvídky?

Milovníci sladkého snad odpustí – situace je ještě horší než u vepřového. Gumové bonbony se vyrábějí (ne všechny) z vepřové želatiny, tedy částečně z kolagenu. Jenže kromě toho jsou ve složení i další látky a opět musíme vzít v potaz množství gumídků, které bychom museli sníst. O tom, že to není zrovna zdravá část jídelníčku, se zmiňovat nemusíme…

Kde tedy ten kolagen vzít?

Jak už jste asi pochopili, v tomto případě se vyplatí sáhnout po výživovém doplňku. Ačkoli se vždy snažíme dát přednost pestré stravě, je důležité racionálně zhodnotit, zda si díky potravinám můžeme vůbec konkrétní živinu adekvátně doplnit. 

Kromě vepřového kolagenu můžeme v produktech najít i další druhy: hovězí, drůbeží nebo rybí. V první řadě je dobré si říct, co vlastně očekáváme.

Kolagen totiž prospívá pleti a vlasům, spousta lidí si ho ale pořizuje kvůli podpoře kloubního aparátu. 

Na klouby doporučujeme kolagen z lososů. Má 1,5× vyšší vstřebatelnost a v kombinaci s vitamínem C se podpoří také tvorba našeho vlastního kolagenu v těle. Pokud jste zvědaví, přečtěte si o tom více informací na tomto webu. 

Užíváte kolagen? Napište nám do komentářů, jak jste spokojeni!

Movisan Kolagen II

Movisan Kolagen II Měsíční balení

Doplněk stravy pro zdravé klouby a chrupavky obsahující látky, které dodají pohybovému aparátu vše, co potřebuje. Obsahuje unikátní nativní kolagen typu II z mořských zdrojů značky CalGo, který vyniká větší vstřebatelností v těle.

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna