Zobrazit kategorie
Slunce: zdroj vitamínu D, ale i škodlivého záření. Existuje v tom kompromis?

Slunce: zdroj vitamínu D, ale i škodlivého záření. Existuje v tom kompromis?

4 minuty čtení 1211

Ve známé pohádce se praví, že kam nemůže slunce, musí doktor. V tomto článku se podrobněji podíváme na to, jak získáváme díky slunečnímu svitu vitamín D, proč ho potřebujeme a zda je vůbec možné opalovat se zdravě.

Víte, kde bereme vitamín D?

Déčko patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a pravděpodobně o něm víte hlavně to, že je potřebné pro podporu imunity. Oproti jiným vitamínům je tu jedna zajímavost: jeho hlavním zdrojem je pro nás sluneční svit. 

Vitamín D se vytváří v kůži lidí i zvířat ve chvíli, kdy na ni svítí slunce. Přesněji řečeno za to může ultrafialové záření. Navíc je potřeba určitá vlnová délka záření, která je v naší oblasti dosažena pouze zhruba od dubna do října. 

Kromě toho získáváme vitamín D ze stravy. Pro vaši představu pokryjeme jeho potřebu asi z 10 % z potravy a z 90 % právě ze slunce. A právě v tom je problém, který se pokoušíme vysvětlit v tomto článku.

Ultrafialové záření zároveň představuje riziko onemocnění kůže. Vedle toho jíme velmi málo potravinových zdrojů vitamínu D. Výsledkem je, že přibližně 9 z 10 osob má dlouhodobý nedostatek vitamínu D.

Co jíst, když chcete doplnit Déčko?

Popravdě, výběr není velký. Hlavní zdroj vitamínu D v jídelníčku jsou ryby, zejména pak tučné mořské, jako třeba losos. Rybí tuk má obrovskou výhodu v tom, že je to právě tuk. Postřehli jste, že už jsme zmínili, že vitamín D je rozpustný v tucích? Díky tomu má v organismu jednodušší využití a dobře se vstřebává. Vedle toho je menší množství vitamínu D také v mléčných produktech nebo vajíčkách. Museli bychom ale sníst obrovské množství každý den – konzumujme je tedy hojně kvůli jiným živinám, ale za spolehlivý zdroj Déčka je nepovažujme. 

Je opravdu podstatné, aby se ryby na našem talíři objevovaly mnohem častěji. Bohužel máme stále jednu z nejnižších spotřeb rybího masa v Evropě. Ideálně bychom je měli jíst 2-3x týdně. A nejen kvůli vitamínu D – obsahují totiž i vysokou koncentraci omega-3 kyselin, které prospívají našemu srdci, mozku a zraku. Jejich dostatečný příjem velice pozitivně ovlivní celkové zdraví.

Je tedy lepší opalovat se, nebo se před sluncem chránit?

Zastavme se nejprve u toho, proč je vlastně sluneční záření škodlivé. Zjednodušeně řečeno existuje několik typů záření a každé z nich má určitou vlnovou délku, která rozhoduje o tom, jak moc může být poškozena kůže. V souvislosti s tím se nejčastěji setkáme s tzv. UVA a UVB zářením, jež jsou nejnebezpečnější. 

UVA a UVB záření způsobují spálení a stárnutí kůže, alergické reakce, umocňují vznik pigmentací a v horších případech zhoubná onemocnění kůže. S tím není radno si zahrávat. Víte, kolik procent vážných chorob kůže je zapříčiněno slunečním zářením? Je to až 90 %!

Dřív jsme se u moře nikdy nemazali a nic nám nebylo! Také si tohle říkáte a myslíte si, že se to dnes přehání? Berte v potaz, že před lety nebyla tak velká ozonová díra, která bránila proniknutí záření v takové intenzitě. Navíc se neustále zdokonalují metody, které mohou problém odhalit a tak jsme dříve žili tak trochu ve sladké nevědomosti.

Používejte opalovací kosmetiku a vitamín D raději doplňujte jinak.

Před vlivem UVA a UVB záření nás naštěstí chrání opalovací krémy. Je dobře, že se konečně dostává do povědomí, jak moc nám pomáhají. Vždy, když jdete na slunce, nezapomeňte se namazat. Rozhodně používejte vysoký faktor a pravidelně vrstvu krému obnovujte. Jedině tak bude vaše pokožka chráněna. 

Opalovací krém zároveň omezuje i tvorbu vitamínu D v kůži. V době, kdy máme přístup ke kvalitním doplňkům stravy, je opravdu zbytečné vystavovat se riziku onemocnění kůže proto, abychom nepřišli o vitamín D ze sluníčka. Užívejte rybí tuk nebo vitamín D v tabletách. Vždy doporučujeme získat živiny díky pestré stravě. V tomto případě je ale opravdu moudré případný nedostatek Déčka řešit výživovými doplňky a ne nadměrným opalováním. 

Shrnutí:

Vitamín D se obecně doporučuje doplňovat po celý rok pro všechny věkové kategorie. Není vhodné vystavovat se slunci bez krému s ochranným faktorem kvůli riziku onemocnění kůže a proto je zbytečné hledat kompromisy.

  • Jeho hlavním úkolem je:
  • Podpořit imunitní systém.
  • Podílet se na hospodaření s vápníkem.
  • Zajistit kvalitní kostní hmotu.
  • Udržet zdravé a odolné zuby.



zdroje:

https://www.nhs.uk/live-well/seasonal-health/sunscreen-and-sun-safety/

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9920487/


Vitamín D3 VitaSolaris

Vitamín D3 VitaSolaris Roční balení

Vitamín D je důležitý pro imunitní systém, abychom zůstali zdraví po celý rok! VitaSolaris obsahuje vitamín D3 – nejúčinnější formu vitamínu D. Zdravotnické instituce doporučují užívat vitamín D kvůli jeho prokázanému vlivu na imunitní systém.

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna