Zobrazit kategorie
Trápí Vás suché oči? Vyzkoušejte naše tipy!

Trápí Vás suché oči? Vyzkoušejte naše tipy!

3 minuty čtení 2037

Nepříjemný pocit suchých očí může mít několik příčin. My se v tomto článku zaměříme na to, jak s ním bojovat. Pojďme na to:

Suché oči ovlivňuje okolní prostředí

S některými faktory si umíme poradit, jiné bohužel neovlivníme. Pocit suchých očí bývá následkem pobytu v zakouřeném (nebo jinak znečištěném ovzduší), ale i po delší době na slunci nebo větru. Kvalita vzduchu dokáže pozitivně i negativně tento stav změnit. Pokud máte doma vlhkoměr, zkuste vypozorovat, zda se obtíže s klesající vlhkostí vzduchu mění. 

Tip: Na oči neblaze působí i klimatizace. Vysušuje přirozenou vlhkost oka. Trpíte na suché oči? Raději se jí vyhněte v autě i doma. 

Sluníčko – přítel i nepřítel

Bez slunce by nebyl život. Zároveň nám ale vysílá nebezpečné UV záření, které očím škodí stejně jako pokožce. Řešením jsou kvalitní brýle – čím tmavší, tím méně záření propustí. Můžete namítat, že Vaše babička také sluneční brýle nenosila a žádné problémy se zrakem neměla. Je dobré si uvědomit, že dnes je mnohem větší ozonová díra než dříve, laicky řečeno – tehdy nebylo slunce tak agresivní. Navíc se vyvíjí i medicína a nyní umíme odhalit onemocnění, která před lety zůstávala skrytá.

Slunce zkrátka lidem se suchým okem nepomůže, ba naopak je lepší se mu vyhnout. Pro náš zrak je poměrně zatěžující. Nezapomínejte podporovat zdraví svých očí se správnými vitamíny!

Hydratujte svoje tělo

Při suchosti očí je hodně důležité pít. Dehydratace organismu se projeví i zevně –suchou kůží či právě nepříjemným pocitem v očích. Ideální jsou 2–2,5 l tekutin denně a převažovat by měla čistá voda. 

Suché oči se nesnažte řešit tak, že se je budete snažit zvlhčit vodou. Oproti slzám má jiné složení, které je ještě více vysuší. Do očí patří pouze kapky k tomu určené, nebo tzv. umělé slzy. Dejte ale pozor – snadno se na ně zvykne. Řešte spíše příčinu. 

Do očí si nesahejte a dbejte na hygienu

Oči jako orgán jsou ohromně citlivé. Řasy nám pomáhají v tom, aby se dovnitř oka nedostaly mechanické nečistoty, ale ani tato ochrana není stoprocentní. Nezanášejme si proto do očí zbytečně bakterie, pot nebo prach, který máme na rukou. Nemněte si oči, nesnažte se ulevit si od nepříjemného pocitu tím, že si je budete masírovat atd. 

Přísná hygienická pravidla má nošení brýlí a kontaktních čoček. Vypadají Vaše brýle, že by potřebovaly důkladnou očistu? Neváhejte a udělejte jim pečlivý servis. S čočkami manipulujte pouze s umytýma rukama. Nezapomínejte, že pomůcky pro lepší zrak nosíme na očích většinu dne. To je spousta času na to, aby se nečistoty z nich dostaly dovnitř oka a způsobily problém.

Máte své tipy pro kvalitnější vidění? Podělte se s ostatními v komentářích!

 

Vistan

Vistan Měsíční balení

Suroviny vybrané speciálně pro normální funkci zraku a podporu zdraví očí. Extrakty z borůvek skandinávského původu, květu měsíčku, vitamínů A, E a minerálů jako zinek, selen či měď přináší výživu pro zdraví vašich očí.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna