Vitamín C

Důležitý antioxidant, bojovník za silnou imunitu, i nezbytná živina pro pohybový aparát. Vitamín C má opravdu široké využití!

Vitamín C

Vitamín C je antioxidant, který pomáhá chránit buňky našeho těla před oxidačním stresem a volnými radikály. To souvisí nejen s celkovým zdravím, ale i vzhledem. Zejména na pokožce a vlasech se časem projevuje stárnutí o to víc, když nemáme dostatek vitamínu C.

Vitamin C je důležitý pro vstřebávání železa

Díky vitamínu C se v trávicím traktu může železo přeměňovat na lépe vstřebatelnou formu.  Kromě toho ale vitamín C přispívá k normálnímu fungování imunitního systému – díky tomu ho známe asi nejvíc. Je dobré pamatovat na to, že se můžeme nacházet v situaci, kdy tělo potřebuje zvýšené množství vitamínu C. To je při zvýšené fyzické zátěži, při nemoci, během těhotenství, nebo třeba pokud kouříme.

Jak nám ještě vitamín C prospívá?

Další důležité vlastnosti vitaminu C:

  • snižuje únavu a míru vyčerpání
  • podílí se na přeměně energie
  • podílí se na normální funkci nervového systému
  • přispívá k normální tvorbě kolagenu, který je důležitý pro funkci cév, kostí, chrupavek, dásní, zubů a pokožky

Vitamín C přispívá k normální tvorbě kolagenu

To je považováno za jednu z nejdůležitějších funkcí vitaminu C. Kolagen je bílkovina, která je důležitá pro tvorbu mnoha tkání, jako jsou kosti, chrupavka, kůže, cévy a zuby. Nedostatek vitamínu C proto ovlivní mnoho různých částí těla. Proto je tak důležité doplňovat ho kvůli našemu pohybovému aparátu, a také pro udržení mladistvé pokožky.

Které potraviny jsou bohaté na vitamín C?

Vitamín C se nachází v citrusových plodech, ale kupodivu třeba i v bramborách, paprice nebo brokolici. Absolutní bombou s vitamínem C jsou však šípky a rakytník. Ideální je samozřejmě jíst ovoce a zeleninou v čerstvé podobě, a v pěti porcích denně. V období, kdy ho můžeme mít nedostatek, je dobré vitamín C doplňovat vhodným doplňkem stravy.

 

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna