Role lycopenu v léčbě varikokély

Role lycopenu v léčbě varikokély

Lycopen může zmírnit hypoxií vyvolané poškození varlat a být součástí účinné léčby varikokély, tedy rozšíření žil varlete spojeného s bolestí, neplodností a poklesem hladiny mužských hormonů. K tomuto závěru dospěla studie provedená na potkanech, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Reproduction, Fertility and Development. Ke zmírnění hypoxií indukovaného poškození spermatocytů by mohlo dojít prostřednictvím dráhy miR-23a/b a prokineticinu 2 (PROK2). Léčba varikokély jakéhokoli stupně přitom může zvýšit počet těhotenství a zlepšit koncentraci spermií u dospělých neplodných mužů.

Mužská neplodnost má mnoho příčin včetně poruchy reprodukční tkáně, kvantitativního nebo kvalitativního zhoršení spermiogramu i neuronálních nebo hormonálních důvodů. Jedním z hlavních faktorů přispívajících k mužské neplodnosti je oxidační stres vyvolaný reaktivními formami kyslíku.

 

Zdroje:

https://www.publish.csiro.au/RD/RD23136

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405456922002036

https://www.researchgate.net/profile/Ebrahim-Alinia-Ahandani/publication/373834728_A_review_on_phytotherapy_of_saw_palmetto_for_reproduction/links/64ffa544f8931a4e29b5aac2/A-review-on-phytotherapy-of-saw-palmetto-for-reproduction.pdf

Zpět do odborné sekce
On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna