Zobrazit kategorie
Brusinky na prostatu? Daleko účinnější jsou jiné rostliny!

Brusinky na prostatu? Daleko účinnější jsou jiné rostliny!

3 minuty čtení 4345

Snad nejznámější léčivkou na urologické problémy jsou brusinky. Opravdu ale tolik pomáhají? A existuje něco lepšího?

Pozor, brusinky nejsou jenom jedny

Všichni známe brusinky jako červené plody drobných keříků, které se podobají borůvkám. Botanických druhů brusinek je ale více. Brusnice brusinka roste i v našich lesích. Plody, které známe z pultů obchodů ale patří jiné rostlině - klikvě. Jsou si podobné, lze je využít v kuchyni i alternativní medicíně, zcela stejné účinky ale nemají. Sazenice obou rostlin lze dokonce pěstovat i na zahradě. Klikva má ale svou domovinu v Americe, ve Skandinávii a v severních oblastech celkově. 

Proslazené sušené brusinky jako doplněk stravy příliš vhodné nejsou. Nic jimi nezkazíte, velké výsledky ale očekávat nelze.

Jak se užívá brusinka a opravdu je tak dobrá?

Produktů z brusinek je mnoho. Vybírat můžete od kapslí přes sirupy a šťávy až ke kombinovaným doplňkům stravy, kde najdete i další prospěšné látky. Syrové brusinky nejsou až tak chutné. Za poslední roky se staly brusinky symbolem pro prevenci problémů močových cest.

Účinky brusinek a klikvy se stále zkoumají. Zatím nebylo zjištěno, že by byl jejich efekt zaručený a výrazně by pomáhal na prostatu nebo močové cesty. Ať už se jedná o záněty, zvětšenou prostatu, problematické močení nebo dokonce zhoubné onemocnění, určitě se nelze na brusinky spolehnout jako na lék. Můžete je ale využít jako doplňkovou péči - samozřejmě jsou bohaté na vitamíny, které nám prospívají celkově. 

Které byliny mohou ještě pomoci?

Konkrétně na prostatu je doporučovaná a lépe prozkoumaná rostlina serenoa plazivá. Jedná se o druh palmy, který jste mohli vidět i u nás. I když může vypadat zvláště, užívat výtažek z palmy na močové problémy, vyplatí se do toho jít. Serenoa, nebo také saw palmetto, má prokázané pozitivní účinky při zbytnění prostaty. Výtažek lze užívat v tabletách a kapslích, takže velmi pohodlně. Také serenou doporučujeme kombinovat s dalšími látkami - třeba zinkem a selenem - nejdůležitějšími prvky pro podporu zdraví prostaty, močového a pohlavního ústrojí.

Kopřivový čaj je skvělý na pročištění

Nic jednoduššího a levnějšího už nenajdete. Kopřiva se dlouhá staletí užívá (nejen) na pročištění močového ústrojí. Čaj z kopřivy působí močopudně a lze ho mít stále po ruce. Využít můžete čerstvou i sušenou nať z kopřivy. Sbírejte ji ale pouze do doby, než začne kvést - poté už by se užívat neměla. Největší sílu má kopřiva hned na jaře. 

Kromě toho je kopřiva bohatá na vitamíny a minerály. Může pomoci s kožními problémy, upravit krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Kopřivové listy zkuste přidat do pomazánky, polévky nebo špenátu. Zkrátka a dobře - hledáte li bylinu, kterou si nespletete a která podpoří zdraví vašeho močového ústrojí, vyplatí se kopřivu vyzkoušet.


ProstaXin

ProstaXin Měsíční balení

Speciální receptura na podporu zdraví prostaty a močových cest. Doplněk stravy určený nejen mužům okolo padesátky. Kombinace přírodních aktivních složek, kterým opravdu můžete důvěřovat.

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna