Klíšťová sezóna je letos delší. Jak správně vyndat klíště a co upozorní na nákazu boreliózou?

Klíšťová sezóna je letos delší. Jak správně vyndat klíště a co upozorní na nákazu boreliózou?

5 minut čtení 2594
Autor: Lenka Zajíčková

Rok co rok se prodlužuje období, kdy jsou klíšťata aktivní. Každý z nás by měl proto bezpečně vědět, jak ho správně vyndat, co sledovat na místě kousnutí, i jak se před nimi chránit.

Proč je klíšťat čím dál víc?

Hlavním faktorem je oteplování planety. Pamatujete si, jak vypadal duben nebo říjen, když jste byli malí? Často se totiž stále objevoval mráz, nebo dokonce sněžilo. Rozhodně jsme se nesetkávali s teplotami kolem 20 stupňů, které jsou nyní běžné. Jaro a podzim možná čase skoro vymizí a my budeme znát hlavně léto a zimu, přičemž letní období se bude stále prodlužovat.

Na to reaguje i příroda. V případě klíšťat to znamená, že mají čím dál delší období na to se rozmnožovat a být aktivní.

Co znamená pojem Aktivita klíšťat? Je to podíl jedinců, kteří jsou v danou chvíli schopni napadnout a případně nakazit vybranou kořist. Aktivita se pečlivě sleduje a dvakrát týdně se aktualizuje např. na www.kliste.cz.

Rozlišujeme 5 stupňů aktivity klíšťat a mnohdy se o současné situaci dozvíte i z předpovědi počasí. V naší zemi platí prakticky po celé léto stále vyšší stupně aktivity. 

Kam tedy nechodit?

Vždy je užitečné sledovat mapu aktivity klíšťat, kde se dozvíte, jak je na tom vaše lokalita. Platí ale obecná pravidla, která jsou často i plná mýtů:

Klíšťata na nás neskáčou ze stromů. V lese je chytíte kvůli vysokému porostu, ale ne z výšky. Klíšťata nelétají (velmi podobný je jim ale okřídlený a nesmírně protivný kloš).

Na pozoru se mějte především v neposekané trávě a to jak na louce, tak v parku nebo na zahradě. Zajímavá data ukazuje třeba pražský Petřín - člověk by si myslel, že v tak velkém městě klíště nechytne. Přitom data opakovaně ukazují, že klíšťat infikovaných boreliózou je tu někdy až 30 %. 

Spíš než v jehličnatém lese číhají v tom listnatém. Mají ráda krajní části porostu, blízkost vodních toků a vlhčí klima. Naopak nebývají tam, kde je písčité a kamenité podloží.

Repelent mějte stále po ruce

V autě, v košíku do lesa, v cyklobrašně i na botníku. Repelent je jedinou účinnou prevencí, když pomineme očkování! Není to pouze ovoněná voda, obsahuje látky, které hmyzu napoví, že není dobrý nápad přisát se na vás. Proto hraje roli i to, abyste aplikaci pravidelně opakovali, nastříkali se dostatečně (nejen boty) a abyste používali správný produkt. Např. repelentní náramky jsou fajn doplňkem, ale působí velice omezeně. 

Vhodné je nosit i dlouhé nohavice a rukávy a volit světlé barvy, abyste klíště objevili co nejdřív. 

Proč hraje tak zásadní roli čas?

Když klíště odstraníte do 2h, nejspíš se nenakazíte

Statistika říká, že pokud se vám povede klíště zlikvidovat do 120 minut od jeho přisátí, je hodně velká pravděpodobnost, že nestihne předat nákazu. Proto nečekejte, až se vrátíte z výletu domů a jednejte hned, jak ho objevíte:

  1. Použijte pinzetu, vatovou tyčinku, kartu na klíšťata nebo cokoli máte osvědčené. Ukazuje se, že způsob odstranění nehraje takovou roli. Mnohem důležitější je právě čas!
  2. Je dobré nepoužívat oleje, masti nebo mýdla - stále se neví jistě, do jaké míry je rizikové případné zvracení nakaženého klíštěte (a zda to vůbec dokáže). 
  3. Místo kousnutí vydezinfikujte a datum si napište do kalendáře nebo mobilu! Následující 2-4 týdny se sledujte a pamatujte na to, že zdravotní problémy mohou s klíštětem souviset.
  4. Klíště ideálně spalte. V tuto chvíli není důvod posílat ho na rozbor, tak rychle se stejně případnou diagnózu nedozvíte. Nicméně pokud byste na tom trvali, pro samoplátce tato možnost v hodnotě asi 6000 Kč existuje.

Klíště přenáší víc než boreliózu

A zároveň tyto nemoci můžete chytnout i od jiného hmyzu. 

Lymeská borelióza je zapeklitá nemoc. Snadno ji lze zaměnit a není proti ní očkování. Zároveň je mnohem vyšší pravděpodobnost, že se jí nakazíte. Obvykle ji přináší až třetina klíšťat (záleží na lokalitě i aktuální situaci). Projevuje se celkem nenápadně - bolesti kloubů, únava, teploty, ale i otoky a záněty. U boreliózy platí to, že nás upozorní červená skvrna v místě kousnutí. Pozor! Skvrna má bílý střed a proto si ji nespleťte s běžným zarudnutím. Jenže necelá polovina nakažených vstoupí rovnou do druhé fáze projevů, a skvrna je velice nepatrná nebo žádná. Bohužel je časté i to, že následky boreliózy jsou nesmírně zdlouhavé a pacienti trpí potížemi i měsíce poté. 

Klíšťová encefalitida je ještě vážnější. Alespoň proti ní existuje očkování a také ji přenáší asi 2 % klíšťat. Jde o zánět mozku či zánět mozkových blan s inkubační dobou cca 2 týdny. Příznaky se podobají pravé chřipce a celkem typické je, že posléze na pár dní vymizí. To je zrádná doba, jelikož poté se projeví nemoc znovu a již v plné síle. 

Od klíšťat se můžeme nakazit také anaplazmózou, tularémií nebo babesiózou. A nejen my - klíšťata jsou stejně nebezpečná i pro zvířata, chraňme tedy i naše mazlíčky.

Tip: trávíte dovolenou na horském venkově a lákají vás domácí mléčné produkty? Rozhodně se vyvarujte těm z nepasterovaného mléka! Žinčica, syrové mléko a sýry z něj vyrobené mohou být mimo jiné i zdrojem klíšťové encefalitidy, nákaza se totiž touto cestou přenáší i z ovce nebo krávy, kterou napadlo klíště.

Shrnutí a tipy pro bezpečnější léto

Určitě není v pořádku nechat se ovládat strachem a celé léto nevyrazit do přírody. Naproti tomu je ale velmi chytré se chránit. Možnosti jsou tyto:

  • Nechte se očkovat proti klíšťovce a sledujte mapu aktivity klíšťat.
  • Vždy používejte v přírodě repelent pro sebe i své pejsky.
  • Když klíště chytíte, okamžitě ho vyndejte a sledujte místo kousnutí nejméně 2 týdny.
  • Jestliže se klíšťata objevují ve velké míře i na vaší zahradě, zvažte speciální nástřik trávníku.

A pokud si nejste jisti, čím vybavit lékárničku na léto, mrkněte na náš starší článek. Sepsali jsme do něj pár tipů na produkty, které jsou opravdu užitečné!



Zdroje:

www.kliste.cz

https://info.chmi.cz/bio/mapy.php?type=kliste

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna