Nejžhavější trend v oblasti zdraví v Norsku – koupání v ledu a sauna

Nejžhavější trend v oblasti zdraví v Norsku – koupání v ledu a sauna

3 minuty čtení 1268
Nina WichmanAutor: Nina Wichman

Představte si, že je zima a mrzne. Je minus 10 stupňů a vítr proniká vaším tělem jako nůž. Sníh padá, je křupavý, čistý a bílý. Poslední věc, na kterou myslíte, je svléknout se, obléct si plavky a vlézt do ledové vody. Ale to je přesně to, co mnoho Norů v zimě dělá. Stále více lidí si uvědomuje zdravotní přínosy ponoření těla do studené vody. Vlezete do jezera nebo řeky, kde je vše pokryté ledem, kromě malého otvoru na vrcholu. Proč to lidé dělají, a kde všemu dobrovolně? Přečtěte si, proč se to stalo v severských zemích takovým trendem, a jaké jsou zdravotní přínosy studené vody.

Co je ledová koupel?

Popularita ledového koupání neustále rostla a během koronavirové pandemie dosáhla nových výšin. Nikdy nebylo v Norsku na sociálních sítích zdokumentováno tolik studených koupelí. Tento zájem souvisí s obecným nárůstem zájmu o zdraví a život v přírodě. Finsko je absolutní jedničkou a jejich ledové koupání je neodmyslitelně spjato s trendem saunování, který se postupně dostal i do Norska. Nicméně až koncem 80. let finští vědci začali zkoumat účinky ledové koupele na tělo. Díky tomu je ledové koupání skutečně novou oblastí výzkumu a jedním z nejpopulárnějších zdravotních trendů posledních let.

Co se děje s tělem při ledové koupeli?

Když tělo ponoříte do studené vody, dostane se do šoku a tento šok spustí v těle řadu procesů. Jak studená voda obklopuje tělo, receptory v kůži signalizují mozku, že existuje nebezpečí, a aktivuje se sympatický nervový systém – varovný systém těla. Tělo uvolňuje hormony pro boj nebo útěk - adrenalin, noradrenalin a kortizol. Pozornost se zbystří a cukr se uvolní do krevního oběhu, aby svaly dostaly energii na zvládnutí nebezpečí, tedy podchlazení.

Proč je koupání v ledu tak zdravé?

Stále populárnější je koupání v ledové vodě v kombinaci se saunou. Více energie a lepší spánek, lepší duševní zdraví, zvýšený krevní oběh, zlepšené sebevědomí a snížená hladina stresu v těle jsou jen některé z pozitivních účinků, které mnozí zažívají skokem do studené vody. I když je koupání v ledu trendy, není to nic nového. Ledové lázně používají profesionální sportovci již mnoho let jako způsob, jak zkrátit dobu zotavení a snížit bolestivost, včetně běžců, boxerů a hráčů rugby a ledního hokeje.

Mezinárodní výzkumná skupina věří, že zimní plavání – z dlouhodobého hlediska – vám může přinést příznivé účinky, jako je lepší imunitní systém, méně respiračních infekcí, nižší krevní tlak a lepší hladina cholesterolu (lipidový profil). Vědci také poukazují na vliv zimního plavání na duševní zdraví. Pravidelné studené koupele zřejmě zlepšují příznaky deprese, úzkosti, revmatismu, fibromyalgie a astmatu a mají také pozitivní vliv na tělesné napětí, únavu, náladu a dokonce i paměť. Informace o ledové koupeli jsou však omezené a je důležité mít na paměti, že i když se zdá, že ledová koupel má pozitivní dopad na zdraví, stále nemáme dostatek studií, abychom mohli tvrdit, že má prokázaný účinek.

Jak moc studená, jak dlouho a jak často?

Aby byla koupel považována za ledovou lázeň, teplota by měla být nižší než 10 stupňů a je dobré nastavit si limit pro ledové koupání na dvě až tři minuty. Abyste dosáhli blahodárných fyziologických účinků, nemusíte ve studené vodě strávit více než pár minut. Produkce hormonů stejně vrcholí po dvou až třech minutách, takže delší pobyt ve vodě moc neprospěje. Můžete se jít koupat do ledu tak často, jak máte čas a chuť, a abyste získali dlouhodobé zdravotní výhody, musíte to dělat pravidelně. Doktorka Susanna Søbergová, která se zabývá výzkumem ledové koupele, odhaduje, že pokud se budete koupat třikrát týdně po dobu celkem 11 minut, získáte dlouhodobé zdravotní výhody ledové koupele. Sezóna začíná v září a trvá do dubna.

Chcete to zkusit?

V Norsku mě to často neláká jít do moře, protože teplota málokdy přesáhne 20 stupňů. Nedokázala jsem si představit, jak se dostanu do studené vody, ale když jsem to poprvé zkusila, byla jsem ohromena tím, jaký klid a zdravý pocit jsem po koupeli měla. Můj rekord je 0,4 stupně na 1 minutu a 2-3 minuty na 8 stupňů. Tomu bych před pár lety nevěřila - tak se možná také dočkáte pozitivního překvapení?


Mnoho zdraví!

Nina Wichman

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna