Cholin zlepšuje biologickou dostupnost DHA v mozku

Cholin zlepšuje biologickou dostupnost DHA v mozku

Kombinovaný příjem rybího oleje a cholinu zlepšuje biologickou dostupnost DHA v mozku. K tomuto závěru dospěla studie na myších, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Foods. Uvedená kombinace látek zvýšila u myší expresi klíčových transportérů a receptorů, včetně MFSD2A (Major Facilitator Superfamily Domain 2a), FATP1 (Fatty Acid Transport Protein 1) a FABP5 (Fatty Acid Binding Protein 5), a tím usnadnila průchod DHA přes hematoencefalickou bariéru do mozku. Díky syntéze a uvolňování acetylcholinu v mozku došlo u myší zároveň ke zlepšení paměti a schopnosti učení. 

 

Cholin musí být jako esenciální živina získáván ze stravy. Je nezbytný pro optimální fungování organismu a jeho příjem u dospělých může mít vliv na kognitivní výkonnost. Cholin je součástí všech biologických membrán a funguje jako prekurzor acetylcholinu, neurotransmiteru, který hraje důležitou roli v synaptickém přenosu úzce souvisejícím s vyššími kognitivními funkcemi včetně učení a paměti.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2304-8158/12/9/1799

Zpět do odborné sekce
On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna