Hořčík zmírňuje příznaky deprese

Hořčík zmírňuje příznaky deprese

Suplementace hořčíkem významně snižuje skóre deprese u dospělých trpících depresivní poruchou. Tento závěr vychází z metaanalýzy randomizovaných dvojitě zaslepených klinických studií publikované v odborném časopise Frontiers in Psychiatry. Metaanalýza, do které bylo zahrnuto celkem 325 subjektů, mimo jiné ukázala, že účinek hořčíku závisí na dávce. Nižší dávka, konkrétně maximálně 250 mg/den, prokázala silnější účinek než větší množství.

Deprese je duševní porucha charakterizovaná smutkem, ztrátou zájmu nebo potěšení, pocity viny či nízké sebeúcty, poruchami spánku nebo chuti k jídlu, pocity únavy a špatnou koncentrací. Trpí jí přibližně 3,8 % populace, z toho 5 % dospělých a 5,7 % starších osob. S ohledem na vedlejší účinky spojenými s antidepresivy se výzkum zaměřuje na hledání alternativních terapií. Hořčík působí jako kofaktor pro více než 350 enzymů, přičemž většina z nich hraje klíčovou roli v rámci mozkových funkcích. Ovlivňuje náladu tím, že působí na hladiny chemických sloučenin v mozku a má zásadní význam pro modulaci centrálního nervového systému (central nervous system, CNS).

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10783196/

Zpět do odborné sekce
On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna