Zinek zmírňuje nepříznivý vliv diabetu na reprodukci mužů

Zinek zmírňuje nepříznivý vliv diabetu na reprodukci mužů

Suplementace zinkem u neplodných diabetických mužů snížila deformaci krčku, hlavičky a bičíku spermií. Suplementace zinkem je tak účinným doplňkem, který může vyrovnat nepříznivý vliv diabetu na parametry a chromatin spermií a integritu DNA u mužů. K tomuto závěru dospěla studie zaměřená na vliv příjmu síranu zinečnatého (25 mg perorálně po dobu 64 dnů) u mužů s diabetem, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Journal of Obstetrics and gynekology of India. Podávání zinku zároveň zlepšilo u mužů-diabetiků pohyblivost spermií typu A, B a C (p < 0,05) a zmírnilo abnormální morfologii spermií a fragmentaci DNA.

 

Diabetes mellitus je závažná metabolická porucha, která může vést k řadě komplikací, včetně změn reprodukčního systému u mužů. Dlouhodobá hyperglykémie u diabetiků vede k oxidačnímu stresu, diabetické neuropatii a inzulínové rezistenci, se kterou souvisí mimo jiné riziko snížené sekrece testosteronu. Téměř polovina diabetických mužů má sníženou kvalitu spermatu a reprodukční funkci.

 

Zdroje:

https://link.springer.com/article/10.1007/s13224-023-01767-7

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0065128122001337

Zpět do odborné sekce
On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna