Zobrazit kategorie
Svaly pánevního dna: víte, k čemu všemu je potřebujete?

Svaly pánevního dna: víte, k čemu všemu je potřebujete?

4 minuty čtení 2886

V pánevním dně je uložený pletenec velice důležitých svalů. Všichni je používáme každý den, zároveň o tom většinou ani nevíme. Pojďte si o nich přečíst víc!

Dozvíte se:

  • k čemu slouží svaly pánevního dna a proč je potřebujeme mít v dobré formě
  • jakou má spojitost pánevní dno a bolesti zad
  • proč je důležité posilování pánevního dna u mužů i u žen

Svaly pánevního dna jsou základem celé pánve

Pánev, to nejsou jenom dvě velké kosti. Jejich spodní část pomyslně uzavírá skupina 11 svalů, která tvoří velmi důležitou oporu. Nejen pro pánev a orgány, které se tu nachází, ale i pro celé tělo. Opěrný systém je spojený jako jedna velká stavebnice – jednotlivé díly se navzájem ovlivňují, i když neleží vedle sebe. Pánevní dno proto můžeme považovat za základní díl celé skládanky. 

V oblasti pánve se nachází močové cesty, reprodukční orgány, i část trávicí soustavy. Pro všechny zmíněné oblasti je zcela nezbytné, aby nebylo slabé pánevní dno.

Povolené svaly pánevního dna se nejčastěji projeví v omezené funkci svěračů, inkontinenci, nebo se dostaví bolesti zad a břicha, protože dojde k narušení opěrného systému.

K čemu nám slouží svaly pánevního dna:

  • podílejí se na správném držení těla a chůzi
  • souvisejí s činností močového ústrojí
  • jsou součástí porodních cest
  • fungují jako svěrače

Proč může povolené pánevní dno způsobit problémy se zády?

Protože je propojené se svaly na zádech, na břiše a s bránicí. Svaly mají jednu zajímavou vlastnost: pokud některý zapojujeme dlouhodobě méně, mají jiné svaly tendenci tuto dekompenzaci vyrovnat, a částečně přebírají jeho funkci. To ale není příliš žádoucí, protože jejich účelem byl původně jiný pohyb. Zkrátka, každý sval má svou vlastní funkci. A protože svaly pánevního dna ovlivňují náš hluboký stabilizační systém, může se povolené pánevní dno projevit problémy se zády. 

Pro pohyb bez omezení je nutností mít funkční střed těla – základ celého opěrného systému. Svaly pánevního dna jsou jeho součástí.

Proč by měli provádět na pánevní dno cvičení muži i ženy?

Oblast ,,tam dole“ je pro mnoho lidí trochu zapovězené téma. Moc se nemluví o tom, že zhruba 35 % osob v České republice se setkává s inkontinencí, ať už dočasně např. během těhotenství, nebo dlouhodobě.

Rozhodně tedy nejde o problém seniorů. Dalším faktem je, že povolené pánevní dno ovlivňuje u žen gynekologickou oblast, u mužů prostatu a erektilní funkce.

Málokterý sportovec pak tuší, že pokud se věnuje posilování svalů, měl by začít právě se středem těla a posílení pánevního dna, spíše než s budováním bicepsů. 

Posilování svalů pánevního dna by měl provádět každý, bez ohledu na věk nebo na to, zda trpí potížemi. Předcházíme tím inkontinenci, gynekologickým problémům, ale především bolestem zad a břicha. 

A v jakém stavu je vaše pánevní dno?

Ochablé svaly pánevního dna mají často příčinu v sedavém zaměstnání, špatném držení těla a v nedostatku pohybu. Vliv má i prodělaný porod, a samozřejmě věk, který se chtě nechtě na pohybovém aparátu podepíše. Co můžete udělat pro posilování pánevního dna?

  • Investujte každý den chvilku času do cvičení svalů pánevního dna. Spočívá nejen ve vědomém zatažení svalů, jako když chcete zadržet nucení na močení. Např. Kegelovy cviky a cvičení podle Ludmily Mojžíšové jsou roky prověřené metody, které jsou na posílení pánevního dna výborné. 
  • Věnujte se víc sportu – je důležité posilovat celý pohybový aparát a zejména střed těla a hluboký stabilizační systém. O svůj pohybový aparát pečujte, a dopřejte mu potřebné vitamíny a minerály.
  • Pánové, myslete na zdraví prostaty. Už po čtyřicítce může docházet ke zvětšování prostaty a nepříjemnostem. 
  • Cviky na pánevní dno by měly provádět nejen ženy po porodu. 

Potřebujete pro cvičení pánevního dna trochu motivace? Pak pomyslete na zlepšení milostných prožitků, kterých docílíte! To je totiž vítaný benefit, který se při posílení svalů pánevního dna dostaví u mužů i u žen. 

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna