Glukomannan snižuje riziko nadměrného zvyšování hmotnosti

Glukomannan snižuje riziko nadměrného zvyšování hmotnosti

Vysokou sytící schopnost glukomannanu pocházejícího z konjaku (rostlina Amorphophallus konjac) potvrdila mimo jiné studie zaměřující se na zjištění vlivu fyzikálních vlastností vlákniny na regulaci chuťové reakce potkanů. V této studii byly ke krmení potkanů použity diety s částečně degradovaným konjakovým glukomannanem (DKGM) s různou schopností zadržovat vodu, bobtnavostí a viskozitou. Výsledky ukázaly, že hmotnost a obsah vody v gastrointestinální trávenině (chymu) se zvyšují spolu s růstem fyzikálních vlastností diety a souvisejícím zvýšením distenze žaludku a podporou nasycení. Hydratovaný DKGM zvýšil viskozitu chymu a výrazně prodloužil dobu zdržení tráveniny v tenkém střevě, čímž přispěl k delší sytosti potkanů. Výsledkem bylo snížení příjmu potravy a rizika nadměrného přibývání na váze.

Rostlina konjak (Amorphophallus konjac), kterou tvoří až z 60 % rozpustná vláknina glukomannan, dle metaanalýzy dostupných výzkumů pomáhá ke snižování množství tuku v těle a zvýšení pocitu sytosti, zlepšení zdraví zubů, zvýšení životaschopnosti mikrobiomu v tlustém střevě a snížení hladiny cholesterolu.

 

Zdroje:

https://ajhsjournal.ph/index.php/gp/article/view/59/77

https://www.mdpi.com/2304-8158/12/4/743

Zpět do odborné sekce
On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna