Inteligence není dána velikostí mozku. V čem tedy spočívá?

Inteligence není dána velikostí mozku. V čem tedy spočívá?

3 minuty čtení 2474

Mužský mozek váží zhruba o čtvrt kila víc než ženský. Vůbec to ale neznamená, že by byli pánové chytřejší. Co tedy ovlivňuje naši moudrost? A máme na to vliv i my samotní?

Jak velký máme mozek? 

Hmotnost a velikost mozku se lehce liší u každého jedince. Obecně můžeme říci, že mužský mozek má asi 1500 g, zatímco ten ženský kolem 1300 g. V poměru k tělu záleží na věku. Například děti mají proporčně mnohem větší hlavu i mozek než dospělí. Již během těhotenství se v něm každou minutu tvoří desítky tisíc nových neuronů! Do dospělosti si tak neseme až 100 miliard nervových buněk. Tak velké číslo je až těžko představitelné.

Neurony jsou propojeny tzv. synapsemi. Fungují jako telefon, který přenáší informace od jednoho k druhému. Právě množství a kvalita těchto spojení udává naši inteligenci.

Senioři často strčí do kapsy teenagery

Jak je to možné? Právě o tom jsou ty synapse. Pokud nelenivíme a neustále se učíme něčemu novému, pokud mozek zkrátka nenecháme zahálet, vrátí se nám to. Prací mozku se totiž vytvářejí stále nová a další spojení (v jakémkoli věku) a to je důvod, proč ve vědomostních soutěžích vyhrávají babičky nad mnohem mladšími ročníky.

Jistě znáte penzistu, který umí mluvit o čemkoli a stále poučuje o nových zajímavostech. Tím, že svůj mozek zaměstnává, ho vlastně vede k větší dokonalosti. Nikdy tedy není pozdě začít! Pokud vás toto téma zajímá, zkuste zaostřit zrak na téma neuroplasticita mozku.

Svou roli hraje i spánek

Možnosti podpořit svůj mozek jsou takřka nekonečné. Co ale takový odpočinek? I ten je nesmírně důležitý. Už víme, že během spánku mozek i nadále pracuje. Potřebuje si uklidit na nový den. Zpracovává myšlenky a zážitky, ty nepotřebné vymaže ze svého úložiště a ty zásadní si nechá. O tom, co je důležité, co naopak není, si rozhodne sám a není v tom žádná logika. Možná i proto nám naše sny mnohdy nedávají smysl. To ale není vše – předpokládá se, že při spánku dochází i k odplavování látek, která způsobují závažná onemocnění.

K tomuto úklidu je potřeba čas. Když tedy málo spíme, proběhne očistný proces jen tak halabala. Probudíme se ne zcela odpočatí a z dlouhodobého hlediska to negativně působí i na mozek samotný. Spánek je hodně dobrá investice!

Buďte koumáci. Dostatečně spěte. Dejte mozku palivo.

Kdybychom měli dát jen tři hlavní rady pro správné fungování mozku, šlo by o tyto. O prvních dvou jsme se již rozepsali, takže čím nakrmit mozek?

Samozřejmostí jsou základní vitamíny a minerály, které potřebuje každý náš orgán. Zdůraznit musíme omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Tvoří totiž stavební hmotu obalů nervových buněk a v mozku je najdeme ve velkém množství, a to především kyselinu DHA. Jelikož si je tělo neumí vyrobit, musíme pamatovat na jejich každodenní zařazení do jídelníčku.

Klíčovou roli hraje i obyčejná voda. Pokud jsme dehydratovaní, mozek musí využít síly na životně důležité procesy a omezit to, co je zbytné. Zavodnění má vliv na bdělost, soustředěnost i naši aktivitu. A konec konců – díky tekutinám se do celého těla distribuují všechny živiny.

MemoComplex

MemoComplex měsíční balení

Prémiový doplněk stravy s pečlivě vybranými ingrediencemi, navržený pro podporu mozku a kognitivních funkcí. Obsažená kyselina DHA podporuje zdravou funkci mozku a vitamíny B1 a B12 napomáhají ke snížení únavy a vyčerpání

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna