Jedlé kaštany, vlašské ořechy a pohanka jsou právě v sezóně. Víte, že jsou nesmírně výživné?

Jedlé kaštany, vlašské ořechy a pohanka jsou právě v sezóně. Víte, že jsou nesmírně výživné?

4 minuty čtení 2230
Autor: Lenka Zajíčková

Podle výživových doporučení bychom měli jíst sezónně. Na přelomu podzimu a zimy si proto dopřejme oříšky a kaštany, které nám poskytnou spoustu minerálů, zdravých tuků a slušnou porci bílkovin.

Jak se stravovat na podzim a v zimě

Během léta, kdy máme obrovský výběr čerstvého ovoce a zeleniny, není zase tak složité sníst jí dostatek. 

Dospělý člověk by měl konzumovat 300-400g ovoce a zeleniny denně, v různých podobách. 

S příchodem podzimu se ale mění i naše chuťové preference a po salátech už tolik netoužíme. Je proto dobré svůj jídelníček přizpůsobit. Když je chladno, můžeme zeleninu schovat do krémových polévek a omáček, upéct ji jako přílohu nebo si připravit rozumně oslazený ovocný kompot. Do popředí se dostávají i potraviny, které právě dozrály v přírodě a mají nejlepší kvalitu. Už jste si udělali zásoby oříšků?

Ořechy na slano i na sladko, za tepla i za studena

Vlašské ořechy patří mezi nejvýživnější ořechy vůbec – mají vysoký obsah nenasycených tuků, zejména omega-3 mastných kyselin, které prospívají srdci, mozku a cévám. Jsou také bohaté na bílkoviny, vitamín E, skupinu B a minerály jako hořčík, zinek či měď. Díky vysoké energetické hodnotě a vazivově pevné struktuře zasytí už v malém množství.

Lískové ořechy jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, vitamín E, B-vitamíny, hořčík a fosfor, které společně podporují zdraví srdce, kůže a nervového systému. Mají vysokou energetickou hodnotu, takže patří mezi výživově velmi hodnotné potraviny. Díky vysokému obsahu antioxidantů chrání buňky před oxidačním stresem a podporují vitalitu.

U oříšků mějme na paměti jedno - jsou kalorické. Obsahují zdravé tuky, které nám prospívají, stále však jde o tuky, které mohou výrazně navýšit náš optimální denní příjem kalorií. Pokud si hlídáte váhu a jíte denně ořechy s vědomím, že je to zdravé mlsání, nenechte se zmást. Miska ořechů může být kaloričtější, než sáček chipsů. 

Nasekané ořechy přidávejte do snídaňové kaše, jdou také rozmixovat ve smoothie. Docela chytrou možností jsou ořechová másla. Sametově jemné krémy obohatí zálivku na salát, dip, ochutí jogurt či pudink a lze s nimi pokapat čerstvě nakrájené ovoce. 

Jedlé kaštany se vrací

Pro naše předky byly dost běžné. Potom jsme je spoustu let mohli vidět jen na adventních trzích. Nyní se vrací trend vysazování kaštanovníků do veřejných prostor a my si opět můžeme nasbírat jedlé kaštany a upéct si je doma. Pokud jste je zatím nevyzkoušeli, věřte, že je to lahůdka. Po upečení nebo uvaření dužina změkne a zesládne. Můžete je jíst jenom tak, nebo je krátce orestovat s růžičkovou kapustou, dát péct pod maso či přidat do nádivky. 

Jedlé kaštany jsou výjimečné tím, že obsahují mnohem méně tuku než ořechy, zato více komplexních sacharidů a vlákniny. Jsou zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B, draslíku a hořčíku, čímž podporují imunitu, nervový systém a rovnováhu elektrolytů. Mají měkčí, škrobovitou strukturu, takže jsou lehce stravitelné a vhodné i při šetřící dietě. Díky vláknině prospívají trávení.

Neopomíjejte pohanku

Skromný poklad z Valašska a východních zemí vás doopravdy může překvapit. U pohanky hraje velkou roli to, jak ji připravíte. Rozlišujeme dva druhy - světlou, mechanicky loupanou pohanku s méně výraznou chutí - když ji přidáte do bramboračky, vůbec to nepoznáte na chuti, výživová hodnota ale stoupne. Pohanka loupaná za pomoci tepla má hnědá zrna s oříškovou chutí a někdo ji preferuje více. Ta se hodí jako samostatná příloha. 

Pohanka je bezlepková pseudoobilovina s velmi příznivým složením. Obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, vlákninu a cenné minerály, zejména hořčík, mangan, železo a měď. Je významným zdrojem rutinu, který posiluje cévy, pojivové tkáně a snižuje lámavost kapilár. Díky vyváženému poměru živin podporuje trávení, krevní oběh i regeneraci tkání. Je lehce stravitelná.

Začít můžete po troškách: hrstičku vařené pohanky přidejte do pečených brambor, ke svačině do práce si přibalte pár oříšků. Není nutné jíst sezónní potraviny na kila - stačí je nenuceně přidat do toho, co běžně jíte. 


Přidat komentář

Sdílet
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna
image/svg+xml ? image