Zlehka do školy - procvičte s dětmi paměť hrou

Zlehka do školy - procvičte s dětmi paměť hrou

2 minuty čtení 1915

Že učení může být zábava už slyšel každý. Co ale vymyslet konkrétního, aby se to dalo dělat kdekoli a nestálo to žádné peníze? Mrkněte na naše paměťové hry!

Dětský mozek se vyvíjí rychle

To, co se dovede (nebo musí) naučit mozek malých dětí za týden, by náš dospělácký nezvládl ani za měsíc. První roky života se nesou ve znamení intenzivního vývoje kognitivních funkcí. Kromě toho se dítě musí naučit dovednosti pro život - zavázat si boty, namazat si chleba, rozhlédnout se na přechodu. Už nikdy nebude mozek tak aktivní, jako nyní. 

Proto se tolik klade důraz na to, aby měly děti jídelníček bohatý na živiny nejen pro mozek. Velkou roli tu hrají vitamíny a zejména pak omega-3 kyseliny. Ty jsou dokonalým palivem pro mozek a celkově prospívají zdraví. Myslete prosím na to, aby děti jedly hodně ryb! 

Co dalšího můžete udělat pro rozvoj mozku? Trénovat ho! 

Je skvělé, když děti dostávají nejrůznější podněty, které škádlí mozek k práci. Mohou to být deskové nebo paměťové hry, tvůrčí činnosti a ruční práce, hra na hudební nástroj nebo hlavolamy. K tomu ale potřebujete nějaké pomůcky. Pokud jste třeba na dovolené a na tyhle maličkosti jste zapomněli, poradíme vám pár tipů na procvičení mozku, ke kterým nepotřebujete vůbec nic:

Tichá pošta trochu jinak

Pošeptejte dítěti nějaké slovo. Jeho úkolem je říct ho druhé osobě, která ale nesedí hned vedle, jak jsme u tiché pošty zvyklí. Tento člověk je v jiné místnosti, na opačné straně hřiště, nebo třeba na zahradě. Během cesty je dítě přirozeně rozptylováno okolním prostředím a není lehké udržet si slovo v paměti. Hru je možné udělat obtížnější kombinací více slov. Dítě také může místo vyslovení slovo namalovat.

Čím víc čísel víš, tím větší jsi král

Hra je náročnější se zvyšujícím se počtem osob, ale je možné hrát ji jen ve dvou stále dokola. První hráč vysloví číslo od 1 do 9. Druhý si ho musí zapamatovat a přidat k němu další číslo. Pokračuje znovu první hráč, nebo jakýkoli další. Vždy musí říci všechna čísla před ním a ve správném pořadí. 

Cizí jazyk zábavnou formou

Potřebují si děti promrskat slovíčka? Klasické zkoušení je trochu otrava. Vyrazte na procházku nebo na výlet a dejte dětem za úkol zapamatovat si názvy věcí, které cestou uvidí, v cizím jazyce. Mohou si vybrat cokoli. Doma si slovíčka zapište a postupne přidávejte další. 

Přemýšlíte, čím podpořit funkce mozku a imunitu před školním rokem? 

S koncem prázdnin se spousta rodičů poohlíží po něčem na imunitu. Vřele doporučujeme rybí tuk, který pomáhá dětské obranyschopnosti díky vitamínu D a zároveň podporuje mozek s omega-3 kyselinami.

Vyzkoušejte OmegaMarine Rybičky na měsíc zdarma, pouze za poštovné a balné. 

OmegaMarine Rybičky

OmegaMarine Rybičky Měsíční balení

Omega-3 vyvinutá speciálně pro děti. Žvýkací rybičky mají příchuť Tutti Frutti a jsou přirozené slazené pomocí stévie. Jsou zcela bez rybího zápachu, a proto se hodí i pro ty, kterým vadí rybí chuť. Obsažené kyseliny EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce.

Vaše komentáře

Dudková nada

Chci si objednat vitamíny rybičky na mesic

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna